CPN tribina o Marsu

CPN tribina o Marsu

Astronomi, popularizatori nauke i jedan od kandidata iz Srbije za let na Mars, na velikoj CPN tribini govorili su o naseljavanju svemira

cpn tribina

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, 26. marta, u 19 časova, održana je još jedna u nizu CPN tribina sredom. Ovog puta, tribina pod imenom ”Čovek u svemiru: Naseljavanje”, bavila se mogućnošću ljudske vrste da se otisne u svemir i naseli se na nekom drugom nebeskom telu.

Kako će izgledati putovanje ljudi na Mars 2024. godine? Kakvi uslovi vladaju na crvenoj planeti? Gde će živeti prvi naseljenici, šta će jesti, kako će istraživati Mars? Zašto uopšte idu tamo i ima li povratka? Na mnoštvo pitanja o jednoj od najintrigantnijih tema današnjice odgovarali su gosti tribine Centra za promociju nauke „Čovek u svemiru: Naseljavanje“.

2.

cpn tribina

Osim što su razmatrani tehnološki aspekti ovakvog poduhvata, počev od toga da li je današnja tehnologija u stanju da se izbori sa izazovima negostoljubivog okruženja van naše planete, govornici su diskutovali i o negativnim uticajima otvorenog svemira na ljudski organizam. Dotaknuta je i istorija dosadašnjih svemirskih misija, ali i psihološka potreba i čovekova težnja da se otisne u nova prostranstva, pomeri granice poznatog i osvoji nove svetove.

Ideja o kolonizaciji svemira nije samo luksuz čovekovog ambicioznog duha; ona je i neophodnost ukoliko želimo da se postaramo da će naša vrsta bezbedno preživeti naredne vekove. Upravo zbog toga, Centar za promociju nauke pokreće razgovore na ovu temu.

Učesnici:

Dr Anđelka Kovačević, astronom, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Dr Saša Marković, popularizator astronautike, PSTech

Žarko Milićević, popularizator astronautike, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

Srđan Marković, kandidat iz Srbije za misiju Mars One

Moderator: Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

cpn tribina

cpn tribina

Ostale aktivnosti