Четврти „Мај месец математике“ на чак 12 локација

Четврти „Мај месец математике“ на чак 12 локација

25. април 2015.[:]

За десет дана, у Београду и другим градовима Србије отвара се четврта по реду национална научнопопуларна манифестација „Мај месец математике“, коју Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ ове године организују под слоганом „Ритам математике“

Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности од 5. маја до 5. јуна 2015. организују националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“ (М3). Тема овогодишњег М3 је „Ритам математике“, а изложбе, радионице и предавања посвећене су вези математике, музике, креативности и људске свакодневице.

Четврти М3 се простире на највише локација до сада – популарне математичке поставке налазиће се на чак 12 локација само у Београду, а у манифестацију се укључило више од петанест градова широм Србије. Поред покровитељства Министарства просвете, науке и технолошког развоја, „Мај месец математике“ је ове године окупио више од 20 партнера.

Четврти М3 је у целом граду. Током маја месеца, математика ће бити доступна на сваком кораку – у градским просторима као што су Галерија науке и технике САНУ, Галерија РТС-а, Дом омладине, Студентски културни центар, Дечји културни центар  и Коларчев народни универзитет, али и на Математичком факултету и Математичкој гимназији. На самом крају манифестације, Центар за промоцију науке отвара и популарни Научни клуб ЦПН на новој локацији, на Академском платоу, сада и физички на корак ближе знању.

Четврти М3 се протеже на цео месец. Сваке недеље током маја, у Београду се отвара бар по једна интерактивна математичка изложба: „Визуална математика“ 5. маја, „Бројеви“ и „Свет звука“ 12. маја, „Art(o)physics“ 18. маја и „Математика на улици“ 20. маја. Мај месец математике обухвата више од 25 занимљивих радионица за школску децу, више од 30 предавања и трибина, као и обиље пратећих програма.

Четврти М3 доноси и додатне садржаје – уз ову манифестацију, ЦПН објављује књугу „Недовршена игра“ Кита Девлина, као и посебну публикацију „Бројеви“. Иначе, гост манифестације је холандски уметник и математичар Ринус Рулофс.

„Мај месец математике“ је манифестација коју су 2012. године покренули ЦПН и МИ САНУ, са идејом да подстакну интересовање за предмет који су, према истраживању перцепције науке из те године, ученици сматрали најомраженијим у школама. Прве три М3 манифестације окупиле су огроман број партнера, медија, али и публике – М3 изложбе је претходних година обилазило од 100.000 до 120.000 људи.

Остале активности