Četvrti „Maj mesec matematike“ na čak 12 lokacija

Četvrti „Maj mesec matematike“ na čak 12 lokacija

25. april 2015.[:]

Za deset dana, u Beogradu i drugim gradovima Srbije otvara se četvrta po redu nacionalna naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike“, koju Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU ove godine organizuju pod sloganom „Ritam matematike“

Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti od 5. maja do 5. juna 2015. organizuju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“ (M3). Tema ovogodišnjeg M3 je „Ritam matematike“, a izložbe, radionice i predavanja posvećene su vezi matematike, muzike, kreativnosti i ljudske svakodnevice.

Četvrti M3 se prostire na najviše lokacija do sada – popularne matematičke postavke nalaziće se na čak 12 lokacija samo u Beogradu, a u manifestaciju se uključilo više od petanest gradova širom Srbije. Pored pokroviteljstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, „Maj mesec matematike“ je ove godine okupio više od 20 partnera.

Četvrti M3 je u celom gradu. Tokom maja meseca, matematika će biti dostupna na svakom koraku – u gradskim prostorima kao što su Galerija nauke i tehnike SANU, Galerija RTS-a, Dom omladine, Studentski kulturni centar, Dečji kulturni centar  i Kolarčev narodni univerzitet, ali i na Matematičkom fakultetu i Matematičkoj gimnaziji. Na samom kraju manifestacije, Centar za promociju nauke otvara i popularni Naučni klub CPN na novoj lokaciji, na Akademskom platou, sada i fizički na korak bliže znanju.

Četvrti M3 se proteže na ceo mesec. Svake nedelje tokom maja, u Beogradu se otvara bar po jedna interaktivna matematička izložba: „Vizualna matematika“ 5. maja, „Brojevi“ i „Svet zvuka“ 12. maja, „Art(o)physics“ 18. maja i „Matematika na ulici“ 20. maja. Maj mesec matematike obuhvata više od 25 zanimljivih radionica za školsku decu, više od 30 predavanja i tribina, kao i obilje pratećih programa.

Četvrti M3 donosi i dodatne sadržaje – uz ovu manifestaciju, CPN objavljuje knjugu „Nedovršena igra“ Kita Devlina, kao i posebnu publikaciju „Brojevi“. Inače, gost manifestacije je holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs.

„Maj mesec matematike“ je manifestacija koju su 2012. godine pokrenuli CPN i MI SANU, sa idejom da podstaknu interesovanje za predmet koji su, prema istraživanju percepcije nauke iz te godine, učenici smatrali najomraženijim u školama. Prve tri M3 manifestacije okupile su ogroman broj partnera, medija, ali i publike – M3 izložbe je prethodnih godina obilazilo od 100.000 do 120.000 ljudi.

Ostale aktivnosti