Ја волим Дунав

Ја волим Дунав

26. јун 2013.[:]

Манифестацијом Ја волим Дунав, која ће на Тргу Републике бити отворена 20. јуна, у 18 часова, Центар за промоцију науке обележава међународни Дан Дунава. Изложба ће трајати до 30. јуна.

Oбележавање Дана Дунава почело је 2004. године потписивањем Међународне конвенције о заштити Дунава, када се свих 14 земаља у сливу ове реке обавезало да ће се својим залагањем подићи свест јавности о томе колико су реке важан цивилизацијски елемент. Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for Danube Protection – ICPDR), коју чине представници свих земаља дунавског слива, идејни је творац ове прославе која уједињује преко 80 милиона становника дунавског региона.

Осим што подстиче сарадњу 14 европских земаља, Дан Дунава представља једну од највећих светских прослава које за циљ имају промоцију чистијег, безбеднијег и лепшег речног тока, као и ефикасније коришћење водених ресурса.

Центар за промоцију науке ће манифестацијом Jа волим Дунав током десет дана грађанима Београда на интересантан начин приближити идеју о значају реке на којој се њихов град налази. Осим што ће бити у прилици да посете отворену изложбу инспиративних фотографија Дунава, чувеног српског фотографа Драгољуба Замуровића, посетиоци уличног павиљона Центра за промоцију науке, који ће бити постављен на Тргу Републике, моћи ће да учествују у радионицама које ће за тему имати Дунав кроз аспекте биологије, физике, археологије… Поред тога, многи еминентни српски научници ће одвојити своје време како би грађанима одговарали на питања и разговарали о свом научноистраживачком раду.

 

Свечано отварање:

Четвртак, 20. јун, 18 часова

–       Драгана Миловановић, Републичка дирекција за воде, шеф Одсека за стратешко планирање и управљање и међународну сарадњу

–       Драгољуб Замуровић, аутор изложбе фотографија

–       Александра Дрецун, директорка ЦПН-а   


Програм:

Радионице:

 

–     „Ток Дунава“ – Учесници ће исцртавати ток Дунава на картонима димензиjа 70×100цм. Након деветодневне радионице, сви цртежи ће бити споjени за Дан Дунава, 29. јуна, и склопљени у jединствену слику тока друге наjвеће европске реке.

–       „Испитивање pH вредности воде“ – Пролазници ће радити брзи pH тест воде, а затим и тест примера загађене воде (кисела и базна средина).

–    „Биодиверзитет Дунава“ – Играjући игру уклапања картица слика биљака и  животиња са сликом слива Дунава, пролазници ће моћи да се упознаjу са различитим биљним и животињским врстама коjе живе на овоj реци.

„Живот на Дунаву“ – Учесници радионица на мапи слива Дунава у Србији обележаваће историjске и археолошке знаменитости, и упознавати се са њиховим главним обележjима.

„Хидротурбина“ – Уз помоћ једноставних елемената посетиоци израђују хидротурбину, и уче о претварању потенцијалне у кинетичку енергију.

„Археологија и Дунав“  – Учесници ће од глине правити репродукције фигура из археолошких налазишта: Винча, Виминацијум, Лепенски вир.

„Живот у капљици воде“ – Посетиоци ће имати прилику да под микроскопима откриjу занимљиве облике живота за коjе нису ни претпостављали да постоjе у води.

Изложба: „Jа волим Дунав“

Аутор: Драгољуб Замуровић

 

Визуелни елемент Дана Дунава 2013. представља изложба изузетних фотографија Дунава и његовог приобаља из ваздуха, рад чувеног српског фотографа Драгољуба Замуровића, који је своју изложбу бесплатно уступио грађанима Београда, Србије и Подунавља.

Научник уживо: У одређеним терминима грађани ће имати прилику да попричају са научницима који се баве Дунавом о њиховом научноистраживачком раду.

 

–       Проф. Миомир Пауновић, Дунавске експедициjе

Недеља, 23.06. 18-19 часова

–       Др Ненад Тасић, Винчанска култура на Дунаву 

Субота, 29.06. 18-19 часовa

Истражите више o Дану Дунава на сајту http://godinavode.cpn.rs/

Остале активности