Nasleđe emancipacije: osnaživanje Romkinja kroz izgradnju mreža solidarnosti (HEROINE)

Nasleđe emancipacije: osnaživanje Romkinja kroz izgradnju mreža solidarnosti (HEROINE)

Heritage of Emancipation: Empowering Roma Women through Networks of Solidarity (HEROINES) 

Projekat se fokusira na emancipaciju Romkinja u Srbiji, prepoznajući ograničenja u dosadašnjim istraživanjima. Osmišljen je kao kolaborativna praksa, koja ističe partnerstvo sa zajednicom kroz primenu participativnog metodološkog alata mapiranja zajednice. Ova istraživačka platforma doprinosi realizaciji ciljeva kroz sledeće aspekte:

–           Metodologija mapiranja zajednice: osnovno istraživačko oruđe koje aktivno uključuje Romkinje u proces prikupljanja građe, omogućavajući da se njihovi glasovi i perspektive čuju, kao i da one imaju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka kroz čitav proces, tako zaobilazeći ograničenja uzrokovana tradicionalnim pristupom „odozgo nadole“.

–           Holistički pristup: mapirano nasleđe emancipacije, kroz koje će Romkinje pokazati svoju snagu, rezilijentnost i dostignuća, biće vidljivo u narativnom, umetničkom i digitalnom formatu: 1) formi publikacije, 2) mobilne izložbe, i 3) u formi koja će obezbediti digitalnu transmisiju modela emancipacije Romkinja u Srbiji.

–           Kreiranje modela za osnaživanje zajednica: primena metodologije mapiranja zajednice omogućava da se taj pristup iskoristi i u adresiranju sličnih istraživačkih problema u marginalizovanim zajednicama, što će biti omogućeno kreiranjem Priručnika za mapiranje zajednice, koji u budućnosti može biti korišćen u svrhu poboljšanja kvaliteta prikupljenih podataka.

 

 

Nosilac projekta:
Etnografski Institut SANU

 

Partneri na projektu:
Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu
Bibija – romski ženski centar

Ostale aktivnosti