CPN u Barseloni

CPN u Barseloni

Kao deo mreže COST, CPN je koordinator programa Rodnost, nauka, tehnologija i okolina (GenderSTE) za Srbiju[:]

U Barseloni je 20. marta održan radni sastanak GenderSTE akcije u okviru Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST) na kom je kao koordinator za Srbiju učestvovao Centar za promociju nauke.

COST (European Cooperation in Science and Technology) je jedna od najvećih platformi za podršku i saradnju sa naučnicima i istraživačima u čitavoj Evropi. Kao deo FP7 programa, COST finansijski podržava istraživačke projekte pod nazivom COST akcije. U okviru ovih akcija učestvuju državne i privatne institucije, univerziteti, predstavnici industrije, mala i srednja preduzeća u cilju zajedničkog razvijanja ideja, razmene i prenošenja znanja u okviru svih naučnih disciplina.

GenderSTE akcija je jedna od aktivnosti COST-a i predstavlja mrežu uticajnih ljudi, stručnjaka i stručnjakinja koji su posvećeni promovisanju jednake zastupljenosti žena i njihovom boljem integrisanju u istraživačkoj i inovacionoj delatnosti.

Jedan od glavnih zadataka GenderSTE je prenošenje znanja iz oblasti razvoja gradova, transporta, energije i klimatskih promena. Članovi GenderSTE su, kao i u čitavoj COST kooperaciji, državne institucije, privatne organizacije, istraživački centri, univerziteti, mala i srednja preduzeća iz preko trideset zemalja iz Evrope i sveta.

Na ovogodišnjem GenderSTE sastanku prisustvovalo je oko 40 učesnika i učesnica iz različitih obrazovnih i privrednih sektora iz cele Evrope. Na sastanku je preciziran ovogodišnji program koji obuhvata radionice, radne grupe, naučne misije, treninge i konferencije, a čiji je cilj integracija rodnih pozicija u nauci i tehnologiji i to kroz promovisanje žena naučnica unutar institucija i njihovog većeg uključivanja u rodno inovativne projekte istraživanja i tehnološkog razvoja. Prve aktivnosti grupe biće vidljive na projektima koji će biti realizovani u toku ove godine u Helsinkiju, Briselu i na Kipru.

Istražite više o CPN u Briselu.

Istražite više o CPN u EU programu COMENIUS.

 

Ostale aktivnosti