Bitka za znanje

Bitka za znanje

U ponedeljak, 27. marta, potpisan je Protokol o saradnji Mreže regionalnih centara i centara za stručno usavršavanje nastavnika, Fonda B92 i CPN[:]

Bitka za znanje_27032017
U ponedeljak, 27. marta, trojni protokol o saradnji u okviru projekta „Bitka za znanje“ potpisali su Zorica Nikolić, predsednica Upravnog odbora Mreže regionalnih centara i centara za stručno usavršavanje nastavnika, Veran Matić, direktor Fonda B 92, inicijatora projekta, i Nemanje Đorđevića, direktora Centra za promociju nauke.

Centar za promociju nauke, na čiju inicijativu je prošle godine u Centrima za stručno usavršavanje nastavnika, otvoreno dvanaest naučnih klubova uz podršku lokalne samouprave, sarađuje na projektu „Bitka za znanje“, koji je pokrenuo Fond B92.

Ovaj projekat za cilj ima opremanje svih osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom, kao i obuku nastavnika da ovu opremu koriste kao nastavno sredstvo, a obuke su sada organizovane i u naučnim klubovima širom Srbije.

Krajnji cilj projekta „Bitka za znanje“ jeste da se uz pomoć učenja programiranja kroz igru kod učenika razviju kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave takozvanim STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo).

U okviru programa planirano je i organizovanje takmičarske lige KODigranja u kojoj će učestvovati deca iz cele Srbije, sa ciljem da se tehnološki opismene i steknu veštine neophodne za danas najtraženija zanimanja.

Dosad su obuke za nastavnike održane u naučnim klubovima u Užicu, Nišu, Kragujevcu i Smederevu, a uskoro će biti održane u Kruševcu i Leskovcu.

Obuke nastavnika za korišćenje IT i robotičke opreme u nastavi organizovaće se u školama širom Srbije do polovine aprila ove godine.

Ostale aktivnosti