Noć istraživača 2014.

Noć istraživača 2014.

Tokom pete po redu Noć istraživača u Srbiji, 26. septembra, CPN gostovao u pet gradova regiona[:]

_MMM7354

Prošli petak uveče nije izgledao uobičajeno. Grad je ogrnuo istraživačko ruho i prepustio se naučnoj groznici. Noć istraživača, evropski projekat koji se tradicionalno održava poslednjeg petka u septembru, izmamio je iz kuća ljubitelje nauke, a ulice gradova u Srbiji pretvorio u laboratorije.

U Srbiji, Noć istraživača održava se po peti put, a finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, i to u okviru potprograma „Marija Kiri“.

Centar za promociju nauke je gostovao u pet gradova regiona. U Srbiji su to  bili Beograd, Novi Sad, Subotica i Pančevo, a CPN je stigao i do Republike Srpske, i posetio Trebinje.

_MMM7350

_MMM7333

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke, veliki broj Beograđana je učestvovao u izvođenju naučnih eksperimenata i demonstracija. Posetioci su mogli da pogledaju izložbu „CERN u Srbiji“, koja je trajala nešto duže specijalno povodom ove manifestacije.

Program Naučnog kluba je obogaćen i velikom, interaktivnom matematičkom izložbom, na kojoj su naučni demonstratori Centra za promociju nauke sugrađanima objašnjavali zakone i fenomene matematike.

_MMM7343

_MMM7322

Tim Centra za promociju nauke je posetio i Novi Sad. Jedna od lokacija Noći istraživača je bio Tržni centar Big, gde je CPN postavio svoje interaktivne eksponate.

Najmlađi posetioci su bili fascinirani geometrijskim figurama koje su mogli da prave od sapunice, a eksponati poput „Prave krive“ i „Pitagore“ su ih naučili da matematika može biti i te kako zabavna.

_MMM7416

_MMM7406

Bez obzira na to što je CPN mobilni planetarijum već gostovao u Subotici, tokom ove noći istraživača interesovanje za planetarijumske projekcije je bilo ogromno.

Održano je pet projekcija, tokom kojih je 250 posetilaca uspelo da se upozna sa lepotama noćnog neba. Atrijum hotela „Galerija“ je bio prepun radoznalih građana, a ljubitelji astronomije su čekali u redu za svojih 45 minuta svemirske projekcije.

U Pančevu je, u petak, u 19 časova, u galeriji Elektrika održana tribina „Neotkrivena strana nauke – šta sve još nismo otkrili?“ Tribina se bavila pitanjima na koja nauka nema odgovore i koja predstavljaju izazov za istraživače današnjice.

Učesnici tribine su bili Milan Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu, Voin Petrović, biohemičar iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, i Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica.

pa

Posetioci manifestacije Noć istraživača u Republici Srpskoj mogli su da pogledaju bogatu izložbu „Istorija robotike“, ali i interaktivnu postavku „Putevi budućnosti“, koje je CPN pripremio. Program je održan na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

_MMM7395

Ostale aktivnosti