CPN tribina o „Mesečarima“

CPN tribina o „Mesečarima“

U Naučnom klubu CPN na tribini 17. decembra  „Kako je Evropa krenula u rat 1914“ predstavljeno srpsko izdanje knjige „Mesečari“ Kristofera Klarka

[:]

DSC_0042

CPN je u sredu, 17 decembra, organizovao novu tribinu posvećenu Velikom ratu. Povod je, ovoga puta, bilo predstavljanje knjige „Mesečari“ čuvenog istoričara Kristofera Klarka, u izdanju Heliksa. Na tribini su učestvovala dva poznata srpska istoričara Čedomir Antić sa Balkanološkog instituta SANU i Danilo Šarenac sa Instituta za savremenu istoriju. Oni su dali svoj komentar i govorili na temu knjige, čiji je podnaslov ujedno bio i naziv CPN tribine – „Kako je Evropa krenula u rat 1914“.

Pred publikom u skoro popunjenoj tribinskoj sali Naučnog kluba, oba istoričara su se složila da je objavljivanje ove knjige, i njeno izdavanje u Srbiji bilo važno za čitaoce sa ovih prostora. Danilo Šarenac je tokom razgovora pomenuo da se diskusija o ovoj knjizi vodila i pre izdavanja na našim prostorima, i da su mnogi o njoj pričali i pre nego što su pročitali šta stvarno piše. Čedomir Antić je podsetio publiku koliko je Kristofer Klark važan istoričar.

DSC_0068

DSC_0034

Na tribini se puno govorilo i o dva poglavlja posvećena Srbiji. Oba istoričara su se složila da su ova poglavlja jedna od metodološki najslabije obrađenih, da nisu korišćeni svi primarni izvori sa ovih prostora i da su primetne određene predrasude prilikom istraživanja. Ipak, obojica su konstatovali da je izuzetno zanimljivo pročitati ovu knjigu i pogledati istoriju našeg naroda kroz prizmu velikih istoričara.

Knjiga Mesečari je izdata 2012. godine na engleskom jeziku, i od samog početka je izazvala veliki broj debata među istoričarima širom sveta. Kroz svoje delo, Klark opisuje političku sliku i odnose među državama s početka prošlog veka, tragajući za razlozima početka do tada najvećeg rata koji je naša planeta videla. Knjiga je prevedena na dvadesetak jezika, a u Srbiji se pojavila 2014. godine u izdanju kuće Heliks, upravo na stogodišnjicu od početka Velikog rata.

Odmah po izlasku iz štampe, odlomak iz knjige „Mesečari“ objavljen je i na Elementarijumu, u rubrici Biblioteka. CPN je ovoj temi, kao i godišnjici početka Prvog svetskog rata, posvetio više događaja, uključujući i CPN tribinu „Nauka u Velikom ratu“, koja je održana 18. septembra u Velikoj sali SKC-a.

Ostale aktivnosti