Prehrambene inovacije

Prehrambene inovacije

Rezultati međunarodnog CAPINFOOD projekta o inovacijama u prehrambenom sektoru predstavljeni 17. decembra na konferenciji u Naučnom klubu CPN[:]

DSC_0029

U sredu 17. decembra 2014. godine u Naučnom klubu Centra za promociju nauke održana je nacionalna konferencija CAPINFOOD na kojoj su predstavljeni rezultati istoimenog projekta. Nakon pozdravne reče prof. dr Viktora Nedovića, pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljen je osnovni koncept i aktivnosti koje su sprovedene tokom tri godine trajanja CAPINFOOD projekta. Konferencija je započela u 11 i trajala do 17 časova.

unnamed

Tema CAPINFOOD projekta je: “Unapređenje okruženja i podizanje svesti javnosti o značaju inovacija u prehrambenom sektoru u zemljama Jugoistočne Evrope, putem transnacionalne saradnje“. Tokom projekta urađena su opsežna istraživanja o inovacionim barijerama i načinima za njihovo prevazilaženje u prehrambenom sektoru kroz rad fokus grupa i putem popunjavanja upitnika u kojima su učestvovale prehrambene kompanije, istraživačke institucije, fakulteti i eksperti iz oblasti. Sprovedeni su obuke o transferu znanja, ICT rešenjima u sektoru hrane, upravljanje lancem hrane i industrijski inovacioni paneli.

unnamed-2

Kao rezultat istraživanja razvijen je veći broj priručnika za podršku uvođenju inovacija u sektor hrane:pripručniko ICT rešenjima u prehrambenom sektoru, o kolektivnom generisanju inovacija i podršci inovacijama, o primerima najbolje prakse, o vođenju dialoga sa donosiocima političkih odlukai dr., a pod okriljem projekta i u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije uspostavljeno je po prvi put u Srbiji evropsko takmičenje studentskih timova za najbolji eko-inovativni prehrambeni proizvod, ECOTROPHELIA EUROPE.

unnamed-3

Kao glavni rezultat projekta, na skupu je prezentovana nacionalna inovaciona strategija za prehrambeni sektor, koja je urađena na volonterskoj bazi u saradnji eksperata sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta Mihajlo Pupin i uz širok konsultativni proces sa velikim brojem aktera u oblasti proizvodnje hrane. Istaknut je značaj strategije, metodologija koja je primenjena pri izradi, kao i glevni prioriteti koji su identifikovani.

capinf

Istražite više o CAPINFOOD projektu

Pored rezultata CAPINFOOD projekta, na konferenciji su prezentovani značajni evropski projekti iz oblasti. Prezentovan je AREA projekat, usmeren ka usavršavanju mladih istraživača kao i usavršavanju postojeće i nabavci nove savremene opreme, kako bi se unapredila istraživanjau oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i biotehnologije. Zatim projekat Noble Ideas čiji je cilj umrežavanje mladih istraživača u sektoru agrobiznisa.

unnamed-1

Prezentovan su i rezultati prve godine realizacije TRAFOON projekata čiji je cilj pružanje podrške malim i srednjim preduzećima koji se bave proizvodnjom tradicionalne hrane širom Evrope kroz formiranje mreže između istraživača, proizvođača i drugih zainteresovanih strana, kao i baza potreba privrede i baza rešenja koje nudi nauka, kako bi se podržalo preduzetništvo i uvođenje inovacija u ovom sektoru. Proizvođači tradicionalnih proizvoda od voća, pre svega maline i šljive, biće u u fokusu aktivnosti koje će se sprovesti u Srbiji tokom realizacije ovog projekta koji traje tri godine.

NCFC-Food-Image

Nacionalna konferencija je okupila predstavnike ključnih institucija zaintesovanih za razvoj ove oblasti:prehrambene industrije, fakulteta, instituta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za poljorivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zavoda za intelektualni svojinu, Inovacionog fonda, Privredne komore Srbije, Svetske banke i dr. Na konferenciji je aktivno učestvovao Dr. András Sebők, projektni partner iz Campden BRI neprofitne organizacije iz Budimpešte, koji je govorio na temu: Tools and methods in the CAPINFOOD project to assist food businesses in their research and innovation activities.

Na koferenciji su govorili i prof. dr Branko Bugarski, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandra Drecun direktorka Centra za promociju nauke, dr Đuro Kutlača sa Instituta Mihajlo Pupin, dr Tanja Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta Unuverziteta u Beogradu, dr Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije, prof. dr Radmila Stikić sa Poljoprivrednog fakulteta Unuverziteta u Beogradu i Dijana Štrbac sa Instituta Mihajlo Pupin.

Konferencijom je moderirao prof. dr Viktor Nedović, koordinator projekta u Srbiji.

DSC_0038

Ostale aktivnosti

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.