Prehrambene inovacije

Prehrambene inovacije

Rezultati međunarodnog CAPINFOOD projekta o inovacijama u prehrambenom sektoru predstavljeni 17. decembra na konferenciji u Naučnom klubu CPN[:]

DSC_0029

U sredu 17. decembra 2014. godine u Naučnom klubu Centra za promociju nauke održana je nacionalna konferencija CAPINFOOD na kojoj su predstavljeni rezultati istoimenog projekta. Nakon pozdravne reče prof. dr Viktora Nedovića, pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljen je osnovni koncept i aktivnosti koje su sprovedene tokom tri godine trajanja CAPINFOOD projekta. Konferencija je započela u 11 i trajala do 17 časova.

unnamed

Tema CAPINFOOD projekta je: “Unapređenje okruženja i podizanje svesti javnosti o značaju inovacija u prehrambenom sektoru u zemljama Jugoistočne Evrope, putem transnacionalne saradnje“. Tokom projekta urađena su opsežna istraživanja o inovacionim barijerama i načinima za njihovo prevazilaženje u prehrambenom sektoru kroz rad fokus grupa i putem popunjavanja upitnika u kojima su učestvovale prehrambene kompanije, istraživačke institucije, fakulteti i eksperti iz oblasti. Sprovedeni su obuke o transferu znanja, ICT rešenjima u sektoru hrane, upravljanje lancem hrane i industrijski inovacioni paneli.

unnamed-2

Kao rezultat istraživanja razvijen je veći broj priručnika za podršku uvođenju inovacija u sektor hrane:pripručniko ICT rešenjima u prehrambenom sektoru, o kolektivnom generisanju inovacija i podršci inovacijama, o primerima najbolje prakse, o vođenju dialoga sa donosiocima političkih odlukai dr., a pod okriljem projekta i u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije uspostavljeno je po prvi put u Srbiji evropsko takmičenje studentskih timova za najbolji eko-inovativni prehrambeni proizvod, ECOTROPHELIA EUROPE.

unnamed-3

Kao glavni rezultat projekta, na skupu je prezentovana nacionalna inovaciona strategija za prehrambeni sektor, koja je urađena na volonterskoj bazi u saradnji eksperata sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta Mihajlo Pupin i uz širok konsultativni proces sa velikim brojem aktera u oblasti proizvodnje hrane. Istaknut je značaj strategije, metodologija koja je primenjena pri izradi, kao i glevni prioriteti koji su identifikovani.

capinf

Istražite više o CAPINFOOD projektu

Pored rezultata CAPINFOOD projekta, na konferenciji su prezentovani značajni evropski projekti iz oblasti. Prezentovan je AREA projekat, usmeren ka usavršavanju mladih istraživača kao i usavršavanju postojeće i nabavci nove savremene opreme, kako bi se unapredila istraživanjau oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i biotehnologije. Zatim projekat Noble Ideas čiji je cilj umrežavanje mladih istraživača u sektoru agrobiznisa.

unnamed-1

Prezentovan su i rezultati prve godine realizacije TRAFOON projekata čiji je cilj pružanje podrške malim i srednjim preduzećima koji se bave proizvodnjom tradicionalne hrane širom Evrope kroz formiranje mreže između istraživača, proizvođača i drugih zainteresovanih strana, kao i baza potreba privrede i baza rešenja koje nudi nauka, kako bi se podržalo preduzetništvo i uvođenje inovacija u ovom sektoru. Proizvođači tradicionalnih proizvoda od voća, pre svega maline i šljive, biće u u fokusu aktivnosti koje će se sprovesti u Srbiji tokom realizacije ovog projekta koji traje tri godine.

NCFC-Food-Image

Nacionalna konferencija je okupila predstavnike ključnih institucija zaintesovanih za razvoj ove oblasti:prehrambene industrije, fakulteta, instituta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za poljorivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zavoda za intelektualni svojinu, Inovacionog fonda, Privredne komore Srbije, Svetske banke i dr. Na konferenciji je aktivno učestvovao Dr. András Sebők, projektni partner iz Campden BRI neprofitne organizacije iz Budimpešte, koji je govorio na temu: Tools and methods in the CAPINFOOD project to assist food businesses in their research and innovation activities.

Na koferenciji su govorili i prof. dr Branko Bugarski, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandra Drecun direktorka Centra za promociju nauke, dr Đuro Kutlača sa Instituta Mihajlo Pupin, dr Tanja Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta Unuverziteta u Beogradu, dr Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije, prof. dr Radmila Stikić sa Poljoprivrednog fakulteta Unuverziteta u Beogradu i Dijana Štrbac sa Instituta Mihajlo Pupin.

Konferencijom je moderirao prof. dr Viktor Nedović, koordinator projekta u Srbiji.

DSC_0038

Ostale aktivnosti