Центар за промоцију науке у Бањалуци

Центар за промоцију науке у Бањалуци

У сарадњи са Универзитетом у Бањалуци, Центар за промоцију науке је 18. и 19. маја 2022. представио своје међународне активности и одржао радионицу за студенте Универзитета у оквиру пројекта TeRRIFICA

Дугогодишња успешна сарадња Универзитета у Бањaлуци и бројних локалних актера била је у доброј мери заустављена током претходне две године услед пандемије вируса корона. Прва пост-пандемијска посета Бањој Луци због тога је била прилика да се обнове везе и сарадња са више партнерских институција и организација, укључујући и посету Mинистарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Ректорату Универзитета у Бањалуци, као и његовим двема јединицама – Природно-математичком и Шумарском факултету.

У Ректорату Универзитета је првог дана представљена међународна сарадња и пројекти Центра, с посебним освртом на оне посвећене научним политикама, друштвеној позицији вештачке интелигенције и климатским изазовима. Истовремено су присутни упознати и са радом Мреже финансијских менаџера ЕУ пројеката која је, захваљујући пројектним повезивањима и даљим умрежавањима, постала важна регионална иницијатива у домену стабилне и константне подршке имплементацији европских пројеката у домену науке, образовања и културе у најширем смислу.

Серија регионалних TeRRIFICA активности настављена је радионицом на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, на којој је учествовало око 20 студената који су поделили своја размишљања, искуства и предлоге када су у питању последице и могуће мере прилагођавања на климатске промене. Учесници су посебно идентификовали и поцртали локалне теме и изазове са којима се друштво у Босни и Херцеговини и поготово у Републици Српској суочава већ годинама уназад.

Поред представљања активности и радионичког програма, тим Центра за промоцију науке је одржао и више састанака са различитим представницима Министарства, Универзитета и Шумарског факултета.

Остале активности