ЦПН на Green Days конференцији у Подгорици

ЦПН на Green Days конференцији у Подгорици

UNDP и Влада Црне Горе организовали су почетком јуна 2019. конференцију посвећену одрживом развоју и климатским променама, на којој је ЦПН представио пројекте RRING, TeRRIFICA и Science Meets Parliaments

Изузетно успешна сарадња Министарства науке Црне Горе и Центра за промоцију науке настављена је учешћем Центра на изузетно квалитетном и неопходном скупу, на коме је акценат стављен на одрживи развој заснованом на резултатима и иновацијама које научна истраживања могу да пруже. Уз присуство више од 400 учесника и уз учешће око педесет говорника из више од двадесет земаља Европе и света, конференција Green Days је послала јасну поруку о неопходности хитне акције, боље регионалне и глобалне сарадње, и активне примене научних знања и резултата.

Извор: Green days 2019 Podgorica

Сесијом посвећеном зеленој економији и развоју заснованом на иновацијама председавао је Добривоје Лале Ерић, регионални координатор пројеката TeRRIFICA и RRING. У оквиру сесије су учествовали изузетни стручњаци за одрживи развој, иновативно предузетништво, Циљеве одрживог развоја (Sustainable Development Goals SDGs), Климатске извештаје међувладиног панела (Intergovernmental Panel on Climate ChangeIPCC) и циркуларну економију.

Закључци саме сесије као и конференције у целини наводе да је, упркос многим изузетним иницијативима и пројектима који се реализују, неопходно знатно појачати напоре на едукацији свих слојева друштва, укључујући и активан рад са доносиоцима одлука и ауторима развојних политика, као и на иновирању примене научних знања унутар процеса одрживог развоја и борбе против климатских промена.

Извор: Green days 2019 Podgorica

Остале активности