CPN na Green Days konferenciji u Podgorici

CPN na Green Days konferenciji u Podgorici

UNDP i Vlada Crne Gore organizovali su početkom juna 2019. konferenciju posvećenu održivom razvoju i klimatskim promenama, na kojoj je CPN predstavio projekte RRING, TeRRIFICA i Science Meets Parliaments

Izuzetno uspešna saradnja Ministarstva nauke Crne Gore i Centra za promociju nauke nastavljena je učešćem Centra na izuzetno kvalitetnom i neophodnom skupu, na kome je akcenat stavljen na održivi razvoj zasnovanom na rezultatima i inovacijama koje naučna istraživanja mogu da pruže. Uz prisustvo više od 400 učesnika i uz učešće oko pedeset govornika iz više od dvadeset zemalja Evrope i sveta, konferencija Green Days je poslala jasnu poruku o neophodnosti hitne akcije, bolje regionalne i globalne saradnje, i aktivne primene naučnih znanja i rezultata.

Izvor: Green days 2019 Podgorica

Sesijom posvećenom zelenoj ekonomiji i razvoju zasnovanom na inovacijama predsedavao je Dobrivoje Lale Erić, regionalni koordinator projekata TeRRIFICA i RRING. U okviru sesije su učestvovali izuzetni stručnjaci za održivi razvoj, inovativno preduzetništvo, Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals SDGs), Klimatske izveštaje međuvladinog panela (Intergovernmental Panel on Climate ChangeIPCC) i cirkularnu ekonomiju.

Zaključci same sesije kao i konferencije u celini navode da je, uprkos mnogim izuzetnim inicijativima i projektima koji se realizuju, neophodno znatno pojačati napore na edukaciji svih slojeva društva, uključujući i aktivan rad sa donosiocima odluka i autorima razvojnih politika, kao i na inoviranju primene naučnih znanja unutar procesa održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena.

Izvor: Green days 2019 Podgorica

Ostale aktivnosti