Uvodna radionica

Uvodna radionica

U ponedeljak, 10. juna, održana je uvodna radionica u okviru nacionalnog programa art+neuroscience

Uloga CPN-a u programima koji spajaju nauku i umetnost pre svega je da obezbedi prostor gde naučnici i umetnici mogu da se sretnu, nađu inspiraciju kroz diskusiju, eksperiment i igru, gde mogu da sarađuju i stvaraju zajedno. Još od 2014. godine kroz art+science mrežu i programe posvećeno radimo na fundamentalnim pitanjima iz kojih izranjaju nova značenja i drugačija razumevanja svakodnevnog okruženja. Ove godine naš fokus je na neuronaukama.

U tom cilju, u ponedeljak, 10. juna, održana je uvodna radionica u okviru nacionalnog programa art+neuroscience. U Mejkers spejsu smo ugostili naučnike, dizajnere, vizuelne umetnike, performans umetnike, muzičare, istraživače, inženjere, pesnike, možda najraznovrsniji tim koji je većina od nas dosad imala priliku da sretne.

Razmišljajući o izazovima i važnim pitanjima iz oblasti geneze, plastičnosti i degeneracije neurona, bilo nam je jasno da ovim temama ne možemo i ne želimo da pristupamo iz perspektive pojedinačnih oblasti ili disciplina. Tako smo uspostavili osnov za udruženi rad nauke i umetnosti kako bismo stvarali nova znanja koja će biti veća i značajnija od naših pojedinačnih doprinosa.

Dogovorena je i dalja dinamika programa, sledeći koraci su formiranje užih timova i rad na predlozima istraživačkih projekata, zatim selekcija i izrada najboljih projekata čiju produkciju omogućava Centar za promociju nauke, i konačno, u novembru ove godine, planirana je završna izložba.

Ostale aktivnosti