ЦПН трибина о привреди

ЦПН трибина о привреди

ЦПН трибина „Однос науке и привреде“ у Галерији науке и технике САНУ у оквиру изложбе „НеМогући дизајн“

IMG_9988

Мада развијене земље свој напредак дугују управо науци, у Србији одувек постоји мањак иновација, а привреда није довољно конкурентна. Зато је однос науке и привреде већ деценијама једно од најзанимљивијих питања за научну заједницу у Србији, доносиоце одлука, медије и саму индустрију.

Како подстаћи привреднике да улажу у истраживања, а научнике да развијају примене које ће бити конкурентне на тржишту?

Тим поводом, ЦПН је у четвртак, 13. марта, у 18 часова, организовао трибину „Однос науке и привреде“. Трибина је одржана у оквиру изложбе „НеМогући дизајн” у Галерији науке и технике САНУ.

IMG_9977

На трибини су говорили академик Стеван Пилиповић, са Природно-математичког факултета из Новог Сада, академик Драган Шкорић са Пољопривредног факултета из Новог Сада, као др Александар Богојевић са Института за физику у Београду. Модератор трибине је био Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

За разлику од других ЦПН трибина догађај није привукао много публике, али је разговор на трибини био изузетно занимљив, конструктиван и отворио је многе значајне теме. Саговорници су представили неколико скорашњих иницијатива, дајући и неколико смерница о томе како развијати однос науке и привреде.

Недавно је, наиме, на Природно-математичком факултету у Новом Саду одржана радионица на којој су снаге удружили представници индустрије, академски истраживачи и докторанди из целог света. Прошле године представљена је и платформа реиндустријализације Србије, а нуде се и друга решења. У међувремену, Србија је као чланица ЦЕРН-а у могућности да додатно ангажује индустрију у самој науци, али се у току последње две године ова могућност слабо користила.

IMG_9899

Остале активности