CPN tribina o privredi

CPN tribina o privredi

CPN tribina „Odnos nauke i privrede“ u Galeriji nauke i tehnike SANU u okviru izložbe „NeMogući dizajn“

IMG_9988

Mada razvijene zemlje svoj napredak duguju upravo nauci, u Srbiji oduvek postoji manjak inovacija, a privreda nije dovoljno konkurentna. Zato je odnos nauke i privrede već decenijama jedno od najzanimljivijih pitanja za naučnu zajednicu u Srbiji, donosioce odluka, medije i samu industriju.

Kako podstaći privrednike da ulažu u istraživanja, a naučnike da razvijaju primene koje će biti konkurentne na tržištu?

Tim povodom, CPN je u četvrtak, 13. marta, u 18 časova, organizovao tribinu „Odnos nauke i privrede“. Tribina je održana u okviru izložbe „NeMogući dizajn” u Galeriji nauke i tehnike SANU.

IMG_9977

Na tribini su govorili akademik Stevan Pilipović, sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, akademik Dragan Škorić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, kao dr Aleksandar Bogojević sa Instituta za fiziku u Beogradu. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Za razliku od drugih CPN tribina događaj nije privukao mnogo publike, ali je razgovor na tribini bio izuzetno zanimljiv, konstruktivan i otvorio je mnoge značajne teme. Sagovornici su predstavili nekoliko skorašnjih inicijativa, dajući i nekoliko smernica o tome kako razvijati odnos nauke i privrede.

Nedavno je, naime, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu održana radionica na kojoj su snage udružili predstavnici industrije, akademski istraživači i doktorandi iz celog sveta. Prošle godine predstavljena je i platforma reindustrijalizacije Srbije, a nude se i druga rešenja. U međuvremenu, Srbija je kao članica CERN-a u mogućnosti da dodatno angažuje industriju u samoj nauci, ali se u toku poslednje dve godine ova mogućnost slabo koristila.

IMG_9899

Ostale aktivnosti