ЦПН трибина о сазнању

ЦПН трибина о сазнању

ЦПН трибина на тему „Где је граница људске спознаје?“, одржана 15. јануара, постигла је рекорд – 450 посетилаца у Великој сали СКЦ-а[:]

_MMM0569

Јануарска ЦПН трибина одржана је 15. јануара, а на њој су, под насловом на тему „Где је граница људске спознаје?“,  преиспитиване границе људске спознаје и мистерије квантног света.

Велика сала Студентског културног центра није била довољно велика за све који су желели да чују учеснике прве овогодишње ЦПН трибине. Догађај бележи рекордну посету – невероватних 450 посетилаца који су дословно напунили сваки кутак Велике сале.

_MMM0560

_MMM0433

На трибини су говорили др Влатко Ведрал са Универзитета у Оксфорду, један од највећих квантних физичара данашњице и један од најуспешнијих научника са ових простора, др Машан Богдановски, филозоф са Филозофског факултета у Београду, и Бора Живковић, научни новинар из САД. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, уредник Комуникација у Центру за промоцију науке.

Др Влатко Ведрал је говорио о промени која је са квантном физиком наступила у начину на који посматрамо свет. Описујући неке од мистичних особина квантних честица, др Ведрал је објашњавао да ли су ова сазнања довела човека до самих граница спознаје или ће у будућности рушити те границе тако што ће помоћу њих бити описан све већи број феномена.

_MMM0462

_MMM0456

Научни новинар Бора Живковић је говорио о доступности знања и науке осврћући се на историју и времена када нису свакоме били доступни. Осим тога, Бора Живковић је говорио и о ограничењима која данас постоје у стицању знања и која поставља етика.

Др Машан Богдановски је говорио о филозофској дефиницији знања као истинитог оправданог веровања и о човековој немогућности да изађе из својих когнитивних оквира.

_MMM0575

_MMM0601

Остале активности