CPN tribina o saznanju

CPN tribina o saznanju

CPN tribina na temu „Gde je granica ljudske spoznaje?“, održana 15. januara, postigla je rekord – 450 posetilaca u Velikoj sali SKC-a[:]

_MMM0569

Januarska CPN tribina održana je 15. januara, a na njoj su, pod naslovom na temu „Gde je granica ljudske spoznaje?“,  preispitivane granice ljudske spoznaje i misterije kvantnog sveta.

Velika sala Studentskog kulturnog centra nije bila dovoljno velika za sve koji su želeli da čuju učesnike prve ovogodišnje CPN tribine. Događaj beleži rekordnu posetu – neverovatnih 450 posetilaca koji su doslovno napunili svaki kutak Velike sale.

_MMM0560

_MMM0433

Na tribini su govorili dr Vlatko Vedral sa Univerziteta u Oksfordu, jedan od najvećih kvantnih fizičara današnjice i jedan od najuspešnijih naučnika sa ovih prostora, dr Mašan Bogdanovski, filozof sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Bora Živković, naučni novinar iz SAD. Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija u Centru za promociju nauke.

Dr Vlatko Vedral je govorio o promeni koja je sa kvantnom fizikom nastupila u načinu na koji posmatramo svet. Opisujući neke od mističnih osobina kvantnih čestica, dr Vedral je objašnjavao da li su ova saznanja dovela čoveka do samih granica spoznaje ili će u budućnosti rušiti te granice tako što će pomoću njih biti opisan sve veći broj fenomena.

_MMM0462

_MMM0456

Naučni novinar Bora Živković je govorio o dostupnosti znanja i nauke osvrćući se na istoriju i vremena kada nisu svakome bili dostupni. Osim toga, Bora Živković je govorio i o ograničenjima koja danas postoje u sticanju znanja i koja postavlja etika.

Dr Mašan Bogdanovski je govorio o filozofskoj definiciji znanja kao istinitog opravdanog verovanja i o čovekovoj nemogućnosti da izađe iz svojih kognitivnih okvira.

_MMM0575

_MMM0601

Ostale aktivnosti