CPN u Vilnjusu

CPN u Vilnjusu

CPN predstavlja Srbiju na evropskoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti u nauci[:]

Centar za promociju nauke učestvuje na međunarodnoj konferenciji Structural Change Promoting Gender Equality in Research Organisations (SAPGERIC), koja je organizovana pod pokroviteljstvom Predsedništva Litvanije i Saveta Evropske unije. Konferencija je otvorena 21. novembra u Vilnjusu, a organizuje je Univerzitet u Vilnjusu, uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Na konferenciji se okupilo više od 250 učesnika iz čitave Evrope, kako bi razmenili iskustva i ideje u vezi sa strukturnim promenama u unapređivanju rodne ravnopravnosti u nauci. Na poziv organizatora Srbiju na ovom skupu predstavlja Centar za promociju nauke.

Strukturne promene koje promovišu rodnu ravnopravnost u u nauci jedan su od ključnih faktora uspeha Strategije Evropa 2020 i njene najvažnije inicijative „Unija inovacija“. Konferencija SAPGERIC ima za cilj da omogući i unapredi dijalog i razmenu znanja između svih aktera koji učestvuju u sprovođenju Strategije, obezbeđujući rodnu ravnopravnost kod kreatora politika, rukovodioca iz istraživačkih agencija za finansiranje, akademskih, istraživačkih institucija i naučnog društva u celini.

Među pozvanim govornicima, planirano je da se učesnicima obrate kreatori politike na visokom nivou iz različitih institucija, poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, Evropske komisije, zatim predstavnici iz država članica EU i iz drugih neevropskih zemalja, direktori naučnih institucija i univerziteta i ugledni naučnici iz cele Evrope. Jedan od pozvanih učesnika je i Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke.

Istražite više na SAPGERIC

 

Ostale aktivnosti