Да ли гени имају националност?

Да ли гени имају националност?

11. април 2013.

Након изузетне посећености научнопопуларних трибина о продужењу живота, ЦЕРН-у, тамној страни свемира и проласку комете поред Земље, Центар за промоцију науке овог месеца организује трибину на тему „Да ли гени имају националност?“. Трибина се одржава у петак, 19. априла 2013, у Великој сали Студентског културног центра, са почетком у 18 часова. Улаз је слободан.

Са убрзаним развојем генетике и освајањем сасвим нових технологија у дешифровању гена и генома, у последњој деценији дошло је до изванредних продора у еволуционој биологији. Пратећи поједине генске маркере, еволуционисти су данас у стању да погледају дубоко у прошлост и сагледају предачке линије, миграције и саме почетке врсте Homo sapiens, од најстаријих заједничких предака до савремених народа.

Међутим, упоредо са новим спознајама, ДНК технологије отварају и нова питања, од којих су нека посебно популарна на Западном Балкану. Наиме, медији последњих година учестало преносе непотпуне, а понекад и сасвим нетачне информације о томе од којих древних етницитета потичу савремени народи, што може изазвати готово драматичне последице. Међутим, да ли се заиста, уз генско наслеђе сваког појединца, у генетичком времеплову виде и данашње политичке групе као што су народи или нације?

Полазећи од идеје о ширењу научне писмености и знања доступног за све, Центар за промоцију науке (ЦПН) у сарадњи са Студентским културним центром, у петак, 19. априла, у 18 часова, у Великој сали СКЦ-а организује трибину са актуелном, провокативном темом „Да ли гени имају националност“.  У трибини учествују најугледнији генетичари и историчари из Београда, који ће покушати да пред публиком у СКЦ-у на што јаснији, једноставнији и занимљивији начин објасне како генетика заправо гледа у прошлост и шта тамо заиста види.

Како би питање осветлили, учесници ће разговарати о томе шта су уопште гени, као и шта је геном, а шта хаплогрупе? Како се гени читају и шта се у њима види? Шта заиста говоре делови Y хромозома и митохондријалне ДНК о пореклу људи? Шта се крије иза медијских написа о генетском пореклу појединих народа? Да ли су народи само историјско-друштвени конструкт или за концепт нације постоји и биолошки основ? Шта су уопште народи и нације? Да ли постоји национални ген?

Поред свега овог, ЦПН је спремио и специјална изненађења за публику.

Учесници:

  • Проф. др Александар Трбовић, Медицински факултет, Београд
  • Др Биљана Стојковић, Биолошки факултет, Београд
  • Андреј Старовић, Народни музеј, Београд
  • Дејан Илић, Издавачка кућа „Фабрика књига“

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник комуникација ЦПН-a

Остале активности