Ланчана реакција у школама широм Србије

Ланчана реакција у школама широм Србије

10. април 2013. 

Образовни портал Chemgeneration.com, основан на иницијативу компаније  BASF 2011. године како би промовисао хемију и науку уопште, покренуо је ново научно такмичење за средњошколце – Ланчана реакција. Сви ученици средњих школа позвани су да се заједно са својим професорима укључе у креативно експериментисање које ће се током пролећа одржати у Србији, Чешкој и Румунији, а у јесен у још седам земаља Централне Европе.

Идеја такмичења је да се млади људи, кроз узбудљив задатак прављења машине „Ланчане реакције“ коју покрећу серије физичких и хемијских реакција, приближе природним наукама и препознају улогу коју оне имају у нашем свакодневном животу.

За изградњу машине, ученици могу да искористе било који предмет који свакодневно користе и да, самим тим, увиде и важност рециклирања. Штавише, видео-записи који показују спектакуларне експерименте доступни су на веб-сајту Chemgeneration.com, где ученици могу да прикупе идеје о једноставним и безбедним физичким и хемијским реакцијама које могу убацити у своју машину под надзором вође тима – наставника хемије.

Тимови се пријављују за такмичење слањем видео-записа који показује како њихова машина „Ланчане реакције“ ради, а више информација о такмичењу могу добити на сајту Chemgeneration.com или на Facebook страни Chemgeneration.com. Одлуку о победнику доноси професионални жири који се састоји од наставника хемије и физике, као и стручних инжењера. Такође, јавност може гласати за најузбудљивији или чак, најсмешнији видео-запис. Сваки члан ученичког тима, наставник хемије који их надгледа и школа тима која направи најбољу машину по мишљењу жирија, добиће вредне награде.

Ово посебно такмичење организује компанија BASF Србија, која је посвећена научном образовању младих генерација, уз подршку Центра за промоцију науке и Хемијског факултета у Београду. Заједнички циљ је жеља да се повећа интересовање за хемију, a самим тим и науку уопште.

Остале активности