Када ће фрижидери и пегле бити на интернету

Када ће фрижидери и пегле бити на интернету

8. април 2013.[:]

 

На Дан Интернета интелигентних објеката (IoT), који се обележава широм света, ЦПН и компанија Ericsson Србија организују предавање и демонстрацију нове визије употребе објеката које користимо у свакодневном животу у Европском центру за културу и дебату ГРАД, у уторак, 9. априла, у 18 часова

Интернет интелигентних објеката (на енглеском Internet of Things, или скраћено IoT) визија је која се убрзано развија и постаје део свакодневног живота просечног интернет корисника. Центар за промоцију науке и компанија Ericsson Србија обележавају Дан IoT у уторак, 9. априла, у Европском центру за културу и дебату ГРАД, у Улици Браће Крсмановић 4, са почетком у 18 часова.

Не тако давно, идеја о томе да су сви објекти које користимо међусобно повезани била је у домену научне фантастике, а данас већ представља нашу реалност. Ускоро ће кућни уређаји попут пегле, фрижидера или усисивача комуницирати како са нама тако и међусобно.

Током презентације у КЦ Граду, др Срђан Крчо са тимом истраживача и Милена Матић, менаџерка за стратегију и маркетинг из компаније Ericsson, представиће могућности и употребу Интернета интелигентних објеката у свакодневном животу.

У оквиру обележавања IoT дана биће демонстриране и примене ове напредне технологије и то на неколико експоната:

IoT LED лампа – снагом ума и уз помоћ IoT технологије контролишу се боја светла и приказ на лампи;

Праћење загађења ваздуха – мобилна инсталација екоБус у Панчеву;

Удружена запажањa (Participatory sensing) – како заједнички можемо да пратимо стања и догађаје у нашој околини и утичемо на решавање проблема локалне заједнице.

Истражите више у тексту на порталу Елементаријум: http://elementarium.cpn.rs/elementi/internet-inteligentnih-objekata/

 

Остале активности