Да ли побољшавати људе лековима?

Да ли побољшавати људе лековима?

14. мај 2013.

Центар за промоцију науке организује трибину о једној од кључних тема савремене биоетике на којој ће се први пут јавно суочити Џон Херис и Џулијан Савулеску, два највећа мислиоца наше епохе

Упоредо са манифестацијом ”Мај месец математике”, Центар за промоцију науке у сарадњи са Центром за биоетичке студије Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду организује трибину о једној од најактуелних тема савремене биоетике.

Трибина „Да ли побољшавати људе лековима“ одржава се 15. маја, у среду, са почетком у 18 часова. Улаз је слободан. Трибина је организована у галеријском простору Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5, у Сали за предавања Централне математичке изложбе.

Учесници трибине су два водећа, међусобно супротстављена ауторитета у овој области: Џон Херис и Џулијан Савулеску. Они се први пут сусрећу у Београду овог маја. Своје ставове ће сучелити на отвореној трибини која се организује на маргини стручне конференције Побољшање: когнитивно, морално и побољшање расположења, која се одржава од 14. до 16. маја у Хотелу Парк.

Да ли смо на прагу епохе где ће се процес унапређења и образовања преместити у тело људи? Чувени британски филозоф и биоетичар, Џон Херис (1945) спада у ауторе који сматрају да је когнитивно унапређење људи „наша морална дужност“. Аутори окупљени око оваквог става верују да ће когнитивно побољшање створити паметниjи, а самим тим и моралнији соj људи.

Са друге стране, Џулијан Савулеску (1963) је румунско-аустралијски филозоф и биоетичар који сматра да повећање сазнаjних способности не ствара нужно моралниjе људе. Поборници ове школе верују да су биоетичка побољшања сувише опасна и да воде ка коначном уништењу људске врсте.

Остале активности