Да Винчи, Сајам технике, Биоетика

Да Винчи, Сајам технике, Биоетика

 10. мај 2013.[:]

Преглед догађаја у другој недељи манифестације Мај месец математике 

Гостовање Алесандра Вецозија

У оквиру манифестације „Мај месец математике“, коју организују ЦПН и Математички институт САНУ од 29. априла до 29. маја, Београд ће посетити неколико гостију – поред Седрика Виланија, једног од најзначајнијих математичара данашњице, у Београд стиже и Алесандро Вецози, професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеа идеале Леонардо да Винчи, који се сматра jедним од наjвећих експерата за дело Леонарда да Винчиjа.

Поводом доласка Алесандра Вецозија, у галерији НАМА у старој Робној кући Београд у Кнез Михајловој улици, у петак, 10. маја, у 18 часова, одржаће се трибина на којој ће, поред осврта на дело Леонарда да Винчија, једна од тема бити и у савременој литератури и кинематографији обрађена теорија о да Винчијевом коду.

Посебно место на научнопопуларној и едукативној изложби „Мај месец математике“ у Галерији НАМА у старој Робној кући Београд заузимају Леонардови полиедри, геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија. Ова поставка реализована је уз подршку Италијанског института за културу, а Недељко Аџић, српски дизајнер који живи и ради у Италији, је, захваљујући сарадњи са професором Вецозијем, направио око 40 полиедара према оригиналним нацртима из књиге O божанској пропорцији Леонарда да Винчија

ЦПН на Сајму технике и техничких достигнућа

Упоредо са манифестацијом „Мај месец математике”, у Београду се од 13. до 17. маја одржава 57. Међународни сајам технике и техничких достигнућа. На овом сајму ће се представити и Центар за промоцију науке. Поставка ЦПН-а обухвата путујућу интерактивну изложбу „Десет отворених питања науке”, која је већ гостовала на Фестивалу науке, у Галерији науке и технике САНУ и Сајму образовања у Новом Саду, као и инсталацију воза Маглев и разне математичке експонате.

Трибина на тему биоетике: Савулеску против Хериса

У сарадњи са Центром за биоетичке студије Института за друштвену теорију Универзитета у Београду, ЦПН организује трибину о једној од најсавременијих тема биоетике: да ли људе треба побољшавати биомедицинским путем? Да ли модерна биоетика допушта унапређење људског функционисања помоћу лекова? О овим темама говориће Џулијан Савулеску и Џон Херис, два водећа, међусобно супротстављена ауторитета у области биоетике. Трибина се одвија у среду, 15. маја, у 18 часова, у галерији у Робној кући Београд, а модераторка догађаја је Дубравка Вејновић из Центра за промоцију науке

Предавања и трибине у оквиру манифестације „Мај месец математике“ наредних дана:

Петак, 10. мај

18 часова: трибина о Леонарду да Винчију, модератор Добривоје Лале Ерић, ЦПН

Понедељак, 13. мај

18 часова: предавање Брахистрохона или крива најбржег спуста, професор Борислав Гајић

19 часова: предавање Фукоово клатно. Кратко путовање кроз механику, топологију и геометрију, професор Божидар Јовановић

Уторак, 14. мај

18 часова: предавање Маthematica у математици и економији, професор Бранко Урошевић

19 часова: предавање Визуелна математика, професор Јаблан Славик

Среда, 15. мај

18 часова: Трибина о биоетици,Џулијан Савулеску и Џон Херис

 

Четвртак, 16. мај

18 часова: предавање Симетрија у музици, професор Филип Јефтић

19 часова: предавање Лепота и узвишеност математике Натуралис, професор Ђуро Коруга

——————-

Манифестација „Мај месец математике“ траје од 29. априла до 29. маја 2013.

Остале активности