Да Винчијев код

Да Винчијев код

9. мај 2013.

Поводом доласка госта манифестације „Мај месец математике“, Алесандра Вецозија, једног од највећих познавалаца дела Леонарда да Винчија, у галерији НАМА биће одржана трибина о Леонарду у петак, 10. маја, у 18 часова

У оквиру манифестације „Мај месец математике“, коју организују ЦПН и Математички институт САНУ од 29. априла до 29. маја, у Београд стиже Алесандро Вецози, професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеа идеале Леонардо да Винчи, који се сматра jедним од наjвећих експерата за дело Леонарда да Винчиjа.

У галерији НАМА у старој Робној кући Београд у Кнез Михајловој улици, у петак, 10. маја, у 18 часова, поводом доласка Алесандра Вецозија одржаће се трибина на којој ће, поред осврта на дело Леонарда да Винчија, једна од тема бити и у савременој литератури и кинематографији обрађена теорија о да Винчијевом коду. Модератор ове трибине биће Добривоје Лале Ерић, уредник изложби и издаваштва Центра за промоцију науке.

Посебно место на научнопопуларној и едукативној изложби „Мај месец математике“ у Галерији НАМА у старој Робној кући Београд заузимају Леонардови полиедри, геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија. Ова поставка реализована је уз подршку Италијанског института за културу, а Недељко Аџић, српски дизајнер који живи и ради у Италији, је, захваљујући сарадњи са професором Вецозијем, направио око 40 полиедара према оригиналним нацртима из књиге O божанској пропорцији Леонарда да Винчија.

„Mонографска изложба, иако тематски одређена, нуди могућност да се спознаjу различити фундаментални и симболички аспекти методе и дела Леонарда да Винчиjа као споjа уметности и науке, од математике до дизаjна“, каже Алесандро Вецози представљајући изложбу у галерији НАМА.

Манифестација „Мај месец математике“ траје од 29. априла до 29. маја 2013.

Остале активности