Da Vinčijev kod

Da Vinčijev kod

9. maj 2013.

Povodom dolaska gosta manifestacije „Maj mesec matematike“, Alesandra Vecozija, jednog od najvećih poznavalaca dela Leonarda da Vinčija, u galeriji NAMA biće održana tribina o Leonardu u petak, 10. maja, u 18 časova

U okviru manifestacije „Maj mesec matematike“, koju organizuju CPN i Matematički institut SANU od 29. aprila do 29. maja, u Beograd stiže Alesandro Vecozi, profesor na Univerzitetu u Firenci i direktor Muzea ideale Leonardo da Vinči, koji se smatra jednim od najvećih eksperata za delo Leonarda da Vinčija.

U galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd u Knez Mihajlovoj ulici, u petak, 10. maja, u 18 časova, povodom dolaska Alesandra Vecozija održaće se tribina na kojoj će, pored osvrta na delo Leonarda da Vinčija, jedna od tema biti i u savremenoj literaturi i kinematografiji obrađena teorija o da Vinčijevom kodu. Moderator ove tribine biće Dobrivoje Lale Erić, urednik izložbi i izdavaštva Centra za promociju nauke.

Posebno mesto na naučnopopularnoj i edukativnoj izložbi „Maj mesec matematike“ u Galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd zauzimaju Leonardovi poliedri, geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija. Ova postavka realizovana je uz podršku Italijanskog instituta za kulturu, a Nedeljko Adžić, srpski dizajner koji živi i radi u Italiji, je, zahvaljujući saradnji sa profesorom Vecozijem, napravio oko 40 poliedara prema originalnim nacrtima iz knjige O božanskoj proporciji Leonarda da Vinčija.

„Monografska izložba, iako tematski određena, nudi mogućnost da se spoznaju različiti fundamentalni i simbolički aspekti metode i dela Leonarda da Vinčija kao spoja umetnosti i nauke, od matematike do dizajna“, kaže Alesandro Vecozi predstavljajući izložbu u galeriji NAMA.

Manifestacija „Maj mesec matematike“ traje od 29. aprila do 29. maja 2013.

Ostale aktivnosti