Мeсец у коме је математика кружила Србијом

Мeсец у коме је математика кружила Србијом

31. мај 2013. 

Више од 120.000 грађана у 20 градова Србије посетило овогодишњу националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“

У Београду се завршио „Мај месец математике“, манифестација коју су ове године, од 29. априла до 29. маја, по други пут организовали Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности. У организацији су учествовала два покровитеља, 23 партнера, 10 спонзора и 15 медисјких партнера. Драгоцен допринос успеху манифестације дало је и 350 ангажованих волонтера.

Овогодишња манифестација је широм Србије привукла чак 120.000 посетилаца, што је за трећину више него прошле године. У поређењу са другим научнопопуалрним манифестацијама Центра за промоцију науке, само су „Дани будућности Роботика“, са укупно више од 150.000  посета, изазвали веће интерсовање од овогодишњег „Маја месеца математике“.

Највећу пажњу посетилаца привукла је централна интерактивна изложба која је сваког дана током маја, од раног јутра до касне вечери, била отворена у Галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5 у Београду. У овом простору се могло видети више од 25 интерактивних експоната који су млађој и старијој публици математику представили на забаван начин.

Током маја, у истом простору је организовано више десетина школских радионица, 20 популарних математичких предавања, као и седам изузетно посећених јавних трибина. Највећи бој посетилаца је привукла трибина на којима је гостовао Алесандро Вецози из Италије, као и дебата биоетичара Џулијана Савулескуа и Џона Хериса из Велике Британије. Најугледнији гост и међународни покровитељ био је француски математичар и добитник Филдсове медаље, Седрик Вилани, чију је књигу „Жива теорема“ Центар издао поводом „Маја месеца математике“.

 

Остале активности