Додир хемије и физике

Додир хемије и физике

У Научном клубу Лесковац ће 25. новембра бити реализоване радионице пројекта ”Додир хемије и физике”[:]

NK__Leskovac-600x400

У Научном клубу Лесковац ће 25. новембра бити реализоване радионице пројекта ”Додир хемије и физике”. Циљеви овог пројекта су: пробудити истраживачки дух код ученика, развијање самосталности у извођењу огледа и иницирање веће заступљености експеримената у настави.

Ученици осмог разреда основних школа из Лесковца имаће прилику да кроз низ експеримената и креативних радионица схвате да је танка линија између хемије и физике и кроз различите научне приступе сагледавају исту појаву.

Координаторка пројекта Весна Стојановић и наставници који ће реализовати пројекат идеју су добили на основу два независна, успешно реализована пројекта из физике и хемије.

Интердисциплинарност је будућност истраживања у модерној науци. Аутори и реализатори овог пројекта су желели да покажу ученицима колико је била битна и у прошлости. Као пример узели су сарадњу физичара Мајкла Фарадеја и хемичара Хемфрија Девија. Ова два научника су спрегом хемије и физике објаснили појаву електролизе која је битна у хемији за добијање чистих супстанци, као и за објашњење проводљивости материјала.

Остале активности