ЕкОтисак, радионица у Ректорату Универзитета у Новом Саду

ЕкОтисак, радионица у Ректорату Универзитета у Новом Саду

Радионица „Колики је ваш утицај на планету кроз угљенични отисак“ у оквиру пројекта ЕкОтисак.

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду, у уторак, 7. децембра, одржала се радионица на којој су учесници пројекта и позвани експерти представили прве резултате истраживања и размотрили климатске и еколошке изазове са којима се суочавамо.

У оквиру прве радионице пројекта ЕкОтисак: „Колики је ваш утицај на планету кроз угљенични отисак“ учествовали су стручњаци, јавности већ добро познати по свом активизму и експертизи у области климатологије и климатских и еколошких изазова: научник и климатолог Владимир Ђурђевић, ванредни професор на Физичком факултету Универзитета у Београду, и Миља Вуковић, историчарка уметности, еколошка активисткиња и оснивачица онлајн групе За мање смећа и више среће. Уз представнике организација које учествују у пројекту ЕкОтисак и гостујуће стручњаке, учесници радионице имали су прилику да сарађују по тематским групама  – енергија, транспорт, исхрана, одећа – како би се на овај начин стекли дубљи увиди о темама од кључне важности за контекст климатских изазова. Партнери пројекта ЕкОтисак су позвали све заинтересоване грађане – поготово младе и студенте – да се пријаве за учешће у пројекту, где као волонтери и демонстратори могу активно допринети развоју пројекта и креирати садржаје који ће бити представљени публици током завршног програма пројекта у јулу и августу 2022. године, у оквиру програмског лука Дунавско море Европске престонице културе Нови Сад 2022.

Радионица у Ректорату Универзитета у Новом Саду је тек почетни корак у заједничком раду различитих друштвених и институционалних група: кампања под називом Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада осмишљена је са циљем активног укључивања уметника, научника, студената, организација цивилног друштва и појединаца, и успостављању нових културних образаца и климатско свесних облика понашања.

Остале активности