ЦПНЦПНЦПНЦПН
  • О нама
    • О Центру
    • О в.д. директору
    • Запослени
    • Документи
    • Јавне набавке
    • Контакт
  • Програми
    • Програмске активности
    • Издања
    • Међународна сарадња
    • Научни клубови
    • Образовање
  • Позиви
    • О Јавном позиву
    • Јавни позив за промоцију науке
    • ЈАВНИ ПОЗИВ ГНИ 2024
  • Активности
  • МУЛТИМЕДИЈА
    • Фото
    • Видео
    • Визуелни идентитет
  • sr српски
    • sr-latn SRP

Екотрофелија 2024 – студенти Технолошког факултета Лесковац однели победу

Екотрофелија 2024 – студенти Технолошког факултета Лесковац однели победу

19.06.202419.06.2024 | Активности
У понедељак, 17. јуна, у Научно-технолошком парку Београд, Удружење прехрамбених технолога Србије (УПТС) организовало је дванаесто национално студентско такмичење у креирању екоиновативних прехрамбених производа – Екотрофелија 2024.

На такмичењу је учествовало три тима студената и то са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, Технолошког факултета у Лесковцу Универзитета у Нишу и са Академије струковних студија у Београду. Победу је однела екипа Технолошког факултета Лесковац, а чинили су је Кристина Барбуловић, Андрија Дакић, Милица Стојковић и Дмитриј Обвинцев, сви студенти модула Прехрамбене технологије и безбедност хране. Они су представили свој екоиновативни производ „Фасоло – веган намаз“ на бази црвеног пасуља и тропа шаргарепе са додатком зачинског биља. Пажљиво одабрани састојци, избалансиране нутритивне вредности, дизјан паковања који се допао жирију и детаљно осмишљен бизнис план допринели су да се њихов производ издвоји у конкуренцији три сјајна тима. Менторску подршку у изради производа студентима су пружиле др Ивана Карабеговић, др Бојана Даниловић и др Сандра Стаменковић Стојановић, са Катедре за прехрамбене технологије и биотехнологије.

Студенте су на почетку дана поздравили председник УПТС-а проф. др Виктор Недовић, директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац, в.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић, координаторка за стартап програме Научно-технолошког парка Београд Невена Јанковић, као и прошлогодишњи победници – студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, који су прошле године били другопласирани на европском такмичењу.

Ове године, победнички тим ће такође представљати Србију на престижном европском такмичењу Ecotrophelia Europe, које ће се одржати у Паризу, у оквиру највећег светског сајма иновација у прехрамбеној индустрији SIAL 2024.

„Цела идеја је да подстакнемо младе људе, док још увек студирају, да преточе оно што се генерише у њијовим главама у конкретан производ. Они за тај производ припремају једну читаву техничку документацију, доврше га до краја производ, упакују га у финалну амбалажу и на крају све то треба да презентују за 10 минута, износећи главне елементе онога што су урадили и то више са аспекта популарног, да то буде допадљиво оном ко слуша, него са неке научне стране“, истиче др Недовић и додаје: „У том смислу, УПТС сваке године све више и више успоставља један систем подршке студентима и структуира га. Они студенти који се пријаве, пролазе одређене врсте обука и добијају нека нова сазнања, поготово у оном делу маркетинга и бизниса који им прилично недостаје и који још увек није третиран на факултетима у некој већој мери. Реч је у начину презентовања, у начину изношења идеје у кратком периоду“, изјавио је др Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник Организационог одбора националног такмичења.

Ове године на такмичењу је учествовало три тима, а једна екипа отказала је учешће неколико дана пре догађаја. Међутим, ни ове, баш као ни протеклих 11 пута, није недостајало квалитета и иновативних идеја,

„У фокусу је све више и више оно што је у фокусу и унутар Европе, да се изнађе начин ка некој, такорећи, алтернативној храни. Циљ је да се различитим путевима стигне до посебних група потрошача и да се пронађе начин да се од материјала који је прехрамбени отпад, и који бисмо можда олако бацили у некој ситуацији,  извуче оно што је још увек корисно и да се претвори у један нови прехрабени производ. Тако добијамо производе са додатком одређених компоненти који са здравствене стране имају бенефите за организам. Ове године смо видели један млечни прозвод, један производ на бази намаза, а имали смо  и нешто што је врста брашна, што може да се употреби у пекарској индустрији“, закључује др Недовић.

Такмичење се организује под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација, уз вишегодишњу подршку Научно-технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са организацијом Helvetas и Dr. Oetker, као и Case Study Club-ом Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.

Фото: Марко Рисовић

Next PostNext Post
Previous PostPrevious Post
Претрага
Најновије активности
  • Центар и пројекти LOESS и VR4CLIMA на ECSITE конференцији
    20.06.2025
  • Студијска посета „We Inspire You!“ поводом десетогодишњице фестивала art+science
    20.06.2025
  • Састанак конзорцијума пројекта IMP>ACT у Карлстаду
    20.06.2025
  • Резултати конкурса за националног лидера у области свемирског предузетништва
    17.06.2025
  • Дан Европе обележен у шест градова широм Србије уз научне и иновативне садржаје
    17.06.2025

Остале активности

20.06.202520.06.2025
Центар и пројекти LOESS и VR4CLIMA на ECSITE конференцији
На конференцији ECSITE (Европске мреже научних центара и музеја) у Варшави, која је трајала од 3-5. јуна, Центар за промоцију науке представио је међународне пројекте LOESS и VR4Clima, на којима...
20.06.202520.06.2025
Студијска посета „We Inspire You!“ поводом десетогодишњице фестивала art+science
У периоду од 10. до 14. јуна, Центар за промоцију науке организовао је студијску посету под називом „We Inspire You!“, поводом десетогодишњице фестивала art+science, који је ЦПН покренуо 2016. године...
20.06.202520.06.2025
Састанак конзорцијума пројекта IMP>ACT у Карлстаду
У Карлстаду, Шведска, од 26. до 28. маја одржан је састанак конзорцијума пројекта IMP>ACT, на којем су главне теме биле анализа резултата пилот-упитника за ученике и наставнике, представљање пројеката докторанада...

Центар за промоцију науке
Краља Петра 46A
11158 Београд, Србија

тел: +38111 2400 260
е-мејл: centar@cpn.rs

  • Документа
  • Запослени
  • О нама
  • Програми
  • ЕЛЕМЕНТИ
  • ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ
  • ВИДЕО
  • ФОТО
  • ПРОДАВНИЦА
© 2019 Центар за промоцију науке

Ovaj sajt koristi kolačiće. Jedan deo njih je neophodan za funkcionisanje sajta, ali postoje i oni opcioni. Izaberi podešavanje kolačića koje ti odgovara. 

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.

Neophodni

Reč je o tehničkim kolačićima koji su neophodni za osnovno funkcionisanje sajta. Veb-sajt ne može da funkcioniše pravilno bez ovih kolačića.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Analitika

Statistički kolačići nam pomažu da razumemo interakciju posetilaca sa veb-sajtom anonimnim sakupljanjem informacija i izveštavanjem.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Marketing

Kolačići iz ove grupe služe kao pomoć pri deljenju sadržaja na društvenim mrežama i obeležavanju korisnika koji su se pretplatili na newsletter koristeći formu na sajtu.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!