CPNCPNCPNCPN
  • O nama
    • O Centru
    • O v.d. direktoru
    • Zaposleni
    • Dokumenti
    • Javne nabavke
    • Kontakt
  • Programi
    • Programske aktivnosti
    • Izdanja
    • Međunarodna saradnja
    • Naučni klubovi
    • Obrazovanje
  • Pozivi
    • O Javnom pozivu
    • Javni poziv za promociju nauke
    • JAVNI POZIV GNI 2024
  • Aktivnosti
  • MULTIMEDIJA
    • Foto
    • Video
    • Vizuelni identitet
  • sr-latn SRP
    • sr srpski

Ekotrofelija 2024 – studenti Tehnološkog fakulteta Leskovac odneli pobedu

Ekotrofelija 2024 – studenti Tehnološkog fakulteta Leskovac odneli pobedu

19.06.202419.06.2024 | Aktivnosti
U ponedeljak, 17. juna, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS) organizovalo je dvanaesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda – Ekotrofelija 2024.

Na takmičenju je učestvovalo tri tima studenata i to sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Tehnološkog fakulteta u Leskovcu Univerziteta u Nišu i sa Akademije strukovnih studija u Beogradu. Pobedu je odnela ekipa Tehnološkog fakulteta Leskovac, a činili su je Kristina Barbulović, Andrija Dakić, Milica Stojković i Dmitrij Obvincev, svi studenti modula Prehrambene tehnologije i bezbednost hrane. Oni su predstavili svoj ekoinovativni proizvod „Fasolo – vegan namaz“ na bazi crvenog pasulja i tropa šargarepe sa dodatkom začinskog bilja. Pažljivo odabrani sastojci, izbalansirane nutritivne vrednosti, dizjan pakovanja koji se dopao žiriju i detaljno osmišljen biznis plan doprineli su da se njihov proizvod izdvoji u konkurenciji tri sjajna tima. Mentorsku podršku u izradi proizvoda studentima su pružile dr Ivana Karabegović, dr Bojana Danilović i dr Sandra Stamenković Stojanović, sa Katedre za prehrambene tehnologije i biotehnologije.

Studente su na početku dana pozdravili predsednik UPTS-a prof. dr Viktor Nedović, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, v.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, koordinatorka za startap programe Naučno-tehnološkog parka Beograd Nevena Janković, kao i prošlogodišnji pobednici – studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su prošle godine bili drugoplasirani na evropskom takmičenju.

Ove godine, pobednički tim će takođe predstavljati Srbiju na prestižnom evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe, koje će se održati u Parizu, u okviru najvećeg svetskog sajma inovacija u prehrambenoj industriji SIAL 2024.

„Cela ideja je da podstaknemo mlade ljude, dok još uvek studiraju, da pretoče ono što se generiše u njijovim glavama u konkretan proizvod. Oni za taj proizvod pripremaju jednu čitavu tehničku dokumentaciju, dovrše ga do kraja proizvod, upakuju ga u finalnu ambalažu i na kraju sve to treba da prezentuju za 10 minuta, iznoseći glavne elemente onoga što su uradili i to više sa aspekta popularnog, da to bude dopadljivo onom ko sluša, nego sa neke naučne strane“, ističe dr Nedović i dodaje: „U tom smislu, UPTS svake godine sve više i više uspostavlja jedan sistem podrške studentima i struktuira ga. Oni studenti koji se prijave, prolaze određene vrste obuka i dobijaju neka nova saznanja, pogotovo u onom delu marketinga i biznisa koji im prilično nedostaje i koji još uvek nije tretiran na fakultetima u nekoj većoj meri. Reč je u načinu prezentovanja, u načinu iznošenja ideje u kratkom periodu“, izjavio je dr Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predsednik Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo tri tima, a jedna ekipa otkazala je učešće nekoliko dana pre događaja. Međutim, ni ove, baš kao ni proteklih 11 puta, nije nedostajalo kvaliteta i inovativnih ideja,

„U fokusu je sve više i više ono što je u fokusu i unutar Evrope, da se iznađe način ka nekoj, takoreći, alternativnoj hrani. Cilj je da se različitim putevima stigne do posebnih grupa potrošača i da se pronađe način da se od materijala koji je prehrambeni otpad, i koji bismo možda olako bacili u nekoj situaciji,  izvuče ono što je još uvek korisno i da se pretvori u jedan novi prehrabeni proizvod. Tako dobijamo proizvode sa dodatkom određenih komponenti koji sa zdravstvene strane imaju benefite za organizam. Ove godine smo videli jedan mlečni prozvod, jedan proizvod na bazi namaza, a imali smo  i nešto što je vrsta brašna, što može da se upotrebi u pekarskoj industriji“, zaključuje dr Nedović.

Takmičenje se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uz višegodišnju podršku Naučno-tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa organizacijom Helvetas i Dr. Oetker, kao i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Foto: Marko Risović

Next PostNext Post
Previous PostPrevious Post
Pretraga
Najnovije aktivnosti
  • Centar i projekti LOESS i VR4CLIMA na ECSITE konferenciji
    20.06.2025
  • Studijska poseta „We Inspire You!“ povodom desetogodišnjice festivala art+science
    20.06.2025
  • Sastanak konzorcijuma projekta IMP>ACT u Karlstadu
    20.06.2025
  • Rezultati konkursa za nacionalnog lidera u oblasti svemirskog preduzetništva
    17.06.2025
  • Dan Evrope obeležen u šest gradova širom Srbije uz naučne i inovativne sadržaje
    17.06.2025

Ostale aktivnosti

20.06.202520.06.2025
Centar i projekti LOESS i VR4CLIMA na ECSITE konferenciji
Na konferenciji ECSITE (Evropske mreže naučnih centara i muzeja) u Varšavi, koja je trajala od 3-5. juna, Centar za promociju nauke predstavio je međunarodne projekte LOESS i VR4Clima, na kojima...
20.06.202520.06.2025
Studijska poseta „We Inspire You!“ povodom desetogodišnjice festivala art+science
U periodu od 10. do 14. juna, Centar za promociju nauke organizovao je studijsku posetu pod nazivom „We Inspire You!“, povodom desetogodišnjice festivala art+science, koji je CPN pokrenuo 2016. godine...
20.06.202520.06.2025
Sastanak konzorcijuma projekta IMP>ACT u Karlstadu
U Karlstadu, Švedska, od 26. do 28. maja održan je sastanak konzorcijuma projekta IMP>ACT, na kojem su glavne teme bile analiza rezultata pilot-upitnika za učenike i nastavnike, predstavljanje projekata doktoranada...

Centar za promociju nauke
Kralja Petra 46A
11158 Beograd, Srbija

tel: +38111 2400 260
e-mejl: centar@cpn.rs

  • Dokumenta
  • Zaposleni
  • O nama
  • Programi
  • ELEMENTI
  • ELEMENTARIJUM
  • VIDEO
  • FOTO
  • PRODAVNICA
© 2019 Centar za promociju nauke

Ovaj sajt koristi kolačiće. Jedan deo njih je neophodan za funkcionisanje sajta, ali postoje i oni opcioni. Izaberi podešavanje kolačića koje ti odgovara. 

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.

Neophodni

Reč je o tehničkim kolačićima koji su neophodni za osnovno funkcionisanje sajta. Veb-sajt ne može da funkcioniše pravilno bez ovih kolačića.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Analitika

Statistički kolačići nam pomažu da razumemo interakciju posetilaca sa veb-sajtom anonimnim sakupljanjem informacija i izveštavanjem.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Marketing

Kolačići iz ove grupe služe kao pomoć pri deljenju sadržaja na društvenim mrežama i obeležavanju korisnika koji su se pretplatili na newsletter koristeći formu na sajtu.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!