Međunarodna TeRRIFICA letnja škola

Međunarodna TeRRIFICA letnja škola

U sklopu projekta TeRRIFICA održana je jedna od završnih aktivnosti, međunarodna letnja škola u Barseloni, na kojoj su se okupili učesnici projekta i studenti iz Nemačke, Španije, Francuske, Belorusije, Poljske i Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Lenja škola održana je u Barseloni od 28. do 30. septembra, a okupila je studente i lokalne eksperte iz svih pilot regija. Program je pružio mladima informacije i znanja prikupljena u okviru projekta, ali i specifična tematska predavanja i sesije kroz koje su formirali širi pogled i razumevanje na kompleksnost teme klimatskih promena, ranjivost stanovništva i diverzitet problema, naročito u sve brže rastućim urbanim sredinama.

Aktivnost koja je prethodila međunarodnoj letnjoj školi bile su letnje škole organizovane unutar svakog od pilot regiona gde su mladi gradili scenarije klimatske budućnosti. U Barseloni su učesnici podelili prethodna iskustva, specifična znanja i izazove karakteristične za njihove regije i udruženi kreirali scenarije za klimatsku budućnost Evrope 2030. godine. U fokusu rada svih 5 grupa koje su poslednjeg dana prezentovale svoje scenarije, bila je ravnopravnost tj. jasno definisane uloge i odgovornosti svih relevantnih aktera, preispitane su njihove pozicije, njihov kredibilitet i stepen uključenosti, a sve sa idejom vizije što sveobuhvatnijeg sagledavanja potreba za rešavanje specifičnih problema, kao što je npr. problem toplotnih ostrva u urbanim sredinama, kroz otvaranja pitanja mobilnosti, zelene infrastrukture, građanske participacije, uvažavanja stručnih i naučnih istraživanja.

„Učestvovanje u letnjoj školi bilo je od izuzetne koristi,  a pre svega, naučila sam mnogo novih pojmova i termina. Izabrana je odlična lokacija, jer je Barselona grad koji u potpunosti može da odgovori na pitanja kako urbanizacija i mnogi drugi faktori utiču na klimatske promene“, izjavila je Vanja Mirjana Vujić, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Program u Barseloni doneo je priliku za vršnjačku razmenu i mogućnost da se na širem nivou prepoznaju goruća pitanja koja ih se tiču, a na koja žele da daju odgovore i udruženi pronađu rešenja. Prema njihovim rečima, sesije stručnjaka i sveobuhvatna razmena doneli su im nova saznanja i razumevanje čitavog spektra efekata klimatskih promena.

 

 

Ostale aktivnosti