Na času sa Rajićevom

Na času sa Rajićevom

Centar za promociju nauke učestvovao je u ovogodišnjem programu povodom popvratka školaraca u klupe, pod nazivom „Na času sa Rajićevom“. U šoping centru Rajićeva, od 26. avgusta do 3. septembra, postavljena je izložba Spektri, koju je producirao CPN. Uz to, tokom dva vikenda programa, zainteresovanima su bila otvorena i vrata mobilnog planetarijuma, a subote su bile rezervisane za naučni šou.

Za ukupno četiri dana, koliko je bio postavljen, preko 300 mališana prošlo je kroz vrata mobilnog planetarijuma i upoznalo široka prostranstva svemira. Gledali smo nebo iz ugla koji do sada nisu imali prilike da vide, posetili Mars, Jupiter, istraživali zvezdana porodilišta i supernove.

Velika poseta bila je i ispred ulaza u Rajićevu, gde je  subotama popodne, u dva termina gostovao Naučni šou. Naš dežurni naučnik Aleksa izvodio je zabavne i neobične eksperimente iz hemije, fizike i biologije na oduševljenje publike. Pravili smo obojene plamenove, oblake na zemlji, upravljali telom pomoću „spoljašnjeg mozga“ i preispitivali granice nauke. Pre svega, naveli smo školarce da razmisle o nauci i raspalili njihovu radoznalost.

Foto: Braca Nadeždić

Ostale aktivnosti