Наука на ЦПН штанду

Наука на ЦПН штанду

На Сајму књига одржана је промоција „Увода у објављивање научних публикација“ на којој су учествовали државни секретар за науку и председник Националног савета за науку

_MMM5785

У суботу 29. октобра у 18 часова на штанду Центра за промоцију науке, на овогодишњем Сајму књига, одржана је промоција новог издања ЦПН-а „Увод у објављивање научних публикација“ аутора Андреаса Екснера.

На представљању новог издања, који ће послужити као користан водич кроз комплексни свет објављивања резултата научних истраживања, пре свега млађим истраживачима, говорили су академик Зоран Поповић, председник Националног савета за научни и технолошки развој, проф. др Владимир Поповић, државни секретар за науку и технолошки развој,  Милица Шевкушић, председник секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије, Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и Иван Умељић, координатор групе за издаваштво ЦПН-а.

_MMM5760

Присутним посетиоцима најпре се обратио академик Зоран Поповић, који је пре неколико година објавио публикацију сличне тематике „Како написати и објавити научно дело“, намењено зрелијим истраживачима у каснијим фазама каријере.

Академик Поповић говорио је о важности постојања оваквих издања за истраживаче и њиховом доприносу научном развоју, као и о свом издању, повлачећи паралелу са темама које покрива Увод у објављивање. Поповићево издање, за разлику од Увода, бави се свим аспектима писања научног рада, док је Увод више фокусиран на процес објављивања научних резултата.

Након тога, посетиоцма на штанду ЦПН-а обратио се и државни секретар за науку и технолошки развој, проф. др Владимри Поповић, који је говорио о недавним резултатаима Универзитета у Београду у оквиру Шангајске листе. Он је такође говорио и о научном доприносу наших истраживача, споменувиши и да је у протеклом периоду примећено да све већи број истраживача објављује у квалитетним научним часописима и да је њихова цитираност порасла.

_MMM5808

Татјана Тимотијевић из Народне библиотеке Србије нагласила је такође да је ново издање ЦПН-а веома корисно за младе истраживаче, које ће им помоћи да боље разумеју библиографске и цитатне базе, јер им између осталог пружају увид у адекватну истраживачку литературу. Такође, било је речи о базама као што су Web of Science, Scopus и Google Scholar, којима се Увод у објављивање детаљно бави.

Председница секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије Милица Шевкушић у контексту новог ЦПН издања говорила је о отвореном приступу и промени парадигме у објављивању научних радова, о предностима али и проблемима који се јављају у вези са оваквим начином публиковања радова.

Шевкушић је такође напоменула да млади истраживачи често питају библиотекаре за различита појешњења одређених појмова и процедура,којима се Увод у објављивање научних публикација бави, те сматра да ће издање веома бити коришћено у овим истраживачким круговима.

_MMM5787

Било је речи и о предаторским часописима, притиску с којим се истраживачи у последње време сусрећу како би напредовали на професионалном плану. Како је државни секретар напоменуо, како би истраживачи ефикасно објављивали резултате истраживања, неопходан им је приступ научној литератури.

О притиску са којим се истраживачи сусрећу, додатно илсутрује чињеница да је  претходне године у Србији је преузето 2.000.000 научних радова. Такође говорило се и о новом Правилнику о вредновању научника, који је објављен у првој половини ове године.

_MMM5776

Истражите више о Уводу у објављивање научних публикација

Остале активности