Ноћ истраживача у Ужицу

Ноћ истраживача у Ужицу

Више од 500 истраживача и љубитеља науке учествовало је у програмима Ноћи истраживача у Ужицу

Током десете Ноћи истраживача која је одржана  у Ужицу, од 23. до 27. септембра, у организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, у разним програмима учествовало је око 500 истраживача и љубитеља науке.

Јубиларна, десета Европска ноћ истраживача под слоганом „Десета ноћ, кроз знање даје моћ!“ промовисала је вредности културног наслеђа и значај локалне средине наставницима, суграђанима, а најпре ученицима. Ова манифестација је имала за циљ да науку приближи грађанима, а напре младима на занимљив начин.

У оквиру програма одржане су радионице и трибине о дигиталној интелигенцији, великим открићима, старој српској ћириличној штампарији, фотосинтези уживо, ужичкој периодици, малој музејској ковачници новца, трибина о вештачкој интелигенцији, као и документарни филм о значајним Ужичанима с почетка прошлог века.

Партнери у реализацији Европске ноћи истраживача у Ужицу били су Градски културни центар, Историјски архив и Народни музеј Ужице, где су се, поред Научног клуба, одвијале три програмске целине. Значајни партнери су били и све основне и средње школе са подручја Ужица које су активно учествовале у свим програмима у оквиру манифестације.

Европска Ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Програм Научног клуба Регионалог центра за професионални развој запослених у образовању Ужице ове године је, као и увек подржао Центар за промоцију науке Београд.

Остале активности