Novo izdanje CPN-a – Knjiga

Novo izdanje CPN-a – Knjiga

Centar za promociju nauke vam sa zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje neočekivanog naslova – Knjiga. U ovoj svojevrsnoj „knjizi o knjizi“, pesnikinja i multimedijalna umetnica Amarant Borsuk istražuje istoriju, ideju i budućnost knjige.

Nasuprot mnogim izveštajima o njenoj smrti — za šta su u različito vreme okrivljeni novine, televizija i e-čitači — knjiga je preživela. Uprkos nostalgičnim hvalospevima o knjigama u štampanoj formi, autorka nas podseća da termin „knjiga“ označava ujedno i medij i sadržaj. Umesto da knjigu prihvatimo kao jedinstvenu formu, Amarant Borsuk nas poziva na promišljanje duge istorije njene transformacije.

Posmatrajući knjigu kao objekat, sadržaj, ideju i interfejs, ona nam ukazuje da je njena fizička forma oduvek bila poprište eksperimenta i igre. Umesto što insistiramo na lažnoj dihotomiji između štampanog i digitalnog medija, Borsuk poručuje da bi trebalo da cenimo njegov kontinuitet.

Da li je knjiga fizički objekat koji sadrži stranice obložene koricama? Ili je prenosivi uređaj koji nam daje pristup čitavim bibliotekama? „Kodeks“, knjiga u obliku uvezanih listova papira, nastao je oko 150. godine nove ere. Prethodile su mu glinene tablice i svici papirusa. Šta je knjiga u digitalnom dobu?

U novom izdanju Centra za promociju nauke, Amarant Borsuk detaljno razmatra prošlost i budućnost knjige. Prateći međuodnos forme i sadržaja, ona na neočekivan način povezuje istoriju knjige, umetnost knjige i elektronsku literaturu – kako bi proširila našu definiciju objekta za koji smo mislili da ga blisko poznajemo.

Amarant Borsuk je teoretičarka, pesnikinja i multimedijalna umetnica, koja radi u tački preseka knjige i digitalnih medija. Autorka je knjige Između lista i ekrana, digitalne pop-ap slikovnice o poeziji, kao i pet knjiga poezije. Dobitnica je stipendije NEA Expanded Artists’ Books za projekat Abra, knjigu ograničenog tiraža i besplatnu iOS aplikaciju, koja je nedavno dobila nagradu Turn on Literature. Sarađivala je na instalacijama, umetničkim pokazivačima za knjige i interaktivnim radovima. Borsuk je docentkinja na Školi interdisciplinarnih umetnosti i nauka na Univerzitetu Vašington Bodel, gde radi i kao pomoćnica direktora master programa za kreativno pisanje i poetiku.

Knjigu je preveo dr Mašan Bogdanovski, a autor likovnog rešenja korice je grafički ilustrator Nikola Korać.

 

Predstavljanje Knjige biće održano u četvrtak, 27. oktobrau 18 časova, na štandu Centra za promociju nauke, u Hali 2a Beogradskog sajma. Na promociji izdanja govoriće:

— dr Mašan Bogdanovski, prevodilac Knjige i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu;

—  Željko Lončar, ilustrator i profesor grafičkog dizajna na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu;

—  dr Nevena Buđevac, profesorka Učiteljskog fakulteta u Beogradu, koja je u svojoj doktorskoj tezi fokus istraživanja stavila na razvoj čitalačke pismenosti kod dece;

— Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke.

 

Pored Knjige, Centar za promociju nauke i ove godine, deseti put zaredom, na svom štandu izlaže oko 900 izdanja naučnoistraživačkih organizacija Srbije, kao i svoja izdanja iz oblasti popularne nauke i naučne komunikacije.

Tokom osam dana trajanja Sajma CPN će ugostiti i niz naučnih institucija, koje će organizovati nekoliko tribina i predstaviti publikacije i projekte iz većeg broja oblasti.

Ostale aktivnosti