Пекиншка делегација у Србији

Пекиншка делегација у Србији

У организацији ЦПН-а Пекиншка делегација званично је посетила Србију [:]

DSC_0745

Центар за промоцију науке је, 14. октобра, организовао званичну посету представника Пекиншке академије наука и технологије Републици Србији, на основу претходно успостављене сарадње након посете Центра у Кини и учешћа на конференцијама и сајмовима у Пекингу и Хохоту. Овом приликом Пекиншка делегација се упознала са радом српских научних и образовних институција и договорила даљу сарадњу.

Госте из Пекинга је примила Ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, са којом су представници делегације дискутовали о већ успостављеној сарадњи са кинеским универзитетима, као и могућностима за даљи развој научно-технолошких паркова у Србији.

Приређена је и посета Институту за нуклеарне науке ”Винча”. Том приликом, др Зоран Шапоњић, помоћник директора за науку, представио је гостима из Кине могућности за сарадњу које овај институт од националног значаја може да понуди.

DSC_0711

За Пекиншку делегацију организоване су и посете двема лабораторијама, Лабораторији за физичку хемију и Лабораторији за радијациону хемију и физику. Током обиласка ових лабораторија представљено је неколико истраживачких група, разни пројекти као и бројне сарадње Института са привредом.

Додатно, кинески гости су имали прилику и да посете Електротехнички факултет у Београду, где их је декан проф. др Мило Томашевић упознао са радом ове научно-образовне установе, као и са могућностима које иновациони центар овог факултета пружа студентима. Такође, продекан проф. др Златан Стојковић је кинеску делегацију ближе упознао са сарадњом ЕТФ-а са индустријом.

DSC_0752

За крај, делегација Пекиншке академије наука и технологије је посетила и Центар за промоцију науке, где су имали прилику да од директора др Марка Крстића чују више о раду Центра, а затим су упознати и са концептом Мејкерс спејса, као и са осталим садржајима у ЦПН-у.

DSC_0781

Остале активности