Pekinška delegacija u Srbiji

Pekinška delegacija u Srbiji

U organizaciji CPN-a Pekinška delegacija zvanično je posetila Srbiju [:]

DSC_0745

Centar za promociju nauke je, 14. oktobra, organizovao zvaničnu posetu predstavnika Pekinške akademije nauka i tehnologije Republici Srbiji, na osnovu prethodno uspostavljene saradnje nakon posete Centra u Kini i učešća na konferencijama i sajmovima u Pekingu i Hohotu. Ovom prilikom Pekinška delegacija se upoznala sa radom srpskih naučnih i obrazovnih institucija i dogovorila dalju saradnju.

Goste iz Pekinga je primila Rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović, sa kojom su predstavnici delegacije diskutovali o već uspostavljenoj saradnji sa kineskim univerzitetima, kao i mogućnostima za dalji razvoj naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Priređena je i poseta Institutu za nuklearne nauke ”Vinča”. Tom prilikom, dr Zoran Šaponjić, pomoćnik direktora za nauku, predstavio je gostima iz Kine mogućnosti za saradnju koje ovaj institut od nacionalnog značaja može da ponudi.

DSC_0711

Za Pekinšku delegaciju organizovane su i posete dvema laboratorijama, Laboratoriji za fizičku hemiju i Laboratoriji za radijacionu hemiju i fiziku. Tokom obilaska ovih laboratorija predstavljeno je nekoliko istraživačkih grupa, razni projekti kao i brojne saradnje Instituta sa privredom.

Dodatno, kineski gosti su imali priliku i da posete Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde ih je dekan prof. dr Milo Tomašević upoznao sa radom ove naučno-obrazovne ustanove, kao i sa mogućnostima koje inovacioni centar ovog fakulteta pruža studentima. Takođe, prodekan prof. dr Zlatan Stojković je kinesku delegaciju bliže upoznao sa saradnjom ETF-a sa industrijom.

DSC_0752

Za kraj, delegacija Pekinške akademije nauka i tehnologije je posetila i Centar za promociju nauke, gde su imali priliku da od direktora dr Marka Krstića čuju više o radu Centra, a zatim su upoznati i sa konceptom Mejkers spejsa, kao i sa ostalim sadržajima u CPN-u.

DSC_0781

Ostale aktivnosti