Пети рођендан ЦПН-а

Пети рођендан ЦПН-а

У понедељак, 23. новембра 2015, ЦПН слави пет година од оснивања, уз нове иницијативе и бројне планове у области промоције науке[:]

HOME CPNrs

У понедељак, 23. новембра, Центар за промоцију науке обележава пети рођендан. Основан 23. новембра 2010. године Законом о научноистраживачкој делатности, ЦПН је упркос финансијским тешкоћама и другим изазовима, током пет година рада успео да окупи грађане, научну заједницу, медије, школе, државне институције и невладине организације око истог циља – повећања научне писмености.

Тим Центра броји свега двадесетак чланова, али око себе окупља на стотине ентузијаста, волонтера и младих научника, промотера науке и новинара, који заједнички чине мрежу која представља разиграну базу за ширење научне мисли у целој регији. Прве научнопопуларне акције ЦПН је организовао у јесен 2011. године, да би током неколико година рада био покренут читав низ научнопопуларних манифестација у Србији и региону.

Током првих пет година, највернији сарадник ЦПН-а били су грађани који су масовно подржавали научнопопуларне иницијативе. Центар је на пети рођендан поново проверио ставове грађана о промоцији науке.

Истраживање које је током новембра 2015. ЦПН спровео у сарадњи са агенцијом МАСМИ, показало је да грађани Републике Србије недвосмислено желе више науке у јавности. Истраживање је спроведено на на узорку од 500 грађана Београда који читају дневну штампу, старијих од 18 година.

robot-600x399

МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЗА ГРАЂАНЕ

Сваког месеца Центар у Београду организује ЦПН трибине са узбудљивим темама на којима учествује велики број посетилаца. ЦПН је посебно активан на међународном плану и тренутно реализује чак тринаест европских пројеката, негује и сарадњу с медијима, а научнопопуларни портал Елементаријум је постао најчитанији научнопопуларни веб-портал у регији.

У најпосећеније акције Центра несумњиво спада манифестација Дани будућности: Роботика, награђена Наградом града Београда, кад је током јесени 2012. у Београду гостовао робот АСИМО, a изложбу робота обишло више од 150.000 посетилаца. Редовну пролећну националну манифестацију Мај месец математике, организовану већ четири пута почев од 2012. године, укупно је посетило око 400.000 грађана. Центар је организовао на десетине научнопопуларних изложби, како у Београду тако и широм земље и региона.

Једна од најпосећенијих је изложба „ЦЕРН у Србији”, коју је 2012. видело 120.000 грађана, и која је, поводом шездесетогодишњице оснивања ЦЕРН-а, прошле јесени поновљена у новом руху „ЦЕРН у Србији 2014”. Бројне научнопопуларне изложбе „Десет отворених питања науке“, „Метахаузинг“, „Шума знања”, али и бројне друге, привукле су велику медијску пажњу, али и пажњу неколико хиљада посетилаца.

ЦПН је током ових пет година учествовао и на стотинама фестивала науке у Србији које су покренули ентузијасти у бројним градовима и насељима. Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке обишао је тридесетак градова у земљи, али и у регији, посетивши преко 200 школа, а планетаријумске пројекције видело је више од 50.000 посетилаца.

Најмлађи су имали прилике да две године током летњег распуста посећују Дечји научни камп у Виминацијуму, а прошле године је покренут и Дечји научни клуб. ЦПН активно доприноси обележавању Дана науке, разних јубилеја и других догађаја посвећених науци у Србији и свету, а сваке године излаже издања научне заједнице на Београдском сајму књига.

elementi002-600x397

НОВИ ПОДУХВАТИ

У 2015. години, Центар је прошао кроз организационе промене, које су утрле пут новим иницијативама. Најзапаженији подухват у 2015. години је новопокренути часопис Елементи. Са идејом да буду чвориште и расадник научног новинарства у Србији и региону, Елементи окупљају најпознатије научнопопуларне ауторе и научне новинаре из бројних домаћих и регионалних медијских кућа, али и најталентованије младе ауторе.

Научни камион Центра за промоцију науке је покретна лабораторија, учионица и изложбени простор домаће производње. Осмишљен је тако да може да стигне у све делове Србије и приближи науку грађанима кроз различите програме који се у њему одржавају.

На свој пут кренуо је овога новембра, и то из Шапца, града у коме је направљена читава надградња за ову двоспратну грдосију укупне дужине 18,5 метара и ширине 8,5 метара. Након Шапца, камион креће даље кроз Србију.

ЦПН је у 2015. години добио и простор за нови Научни клуб, с чијом делатношћу почиње кроз неколико месеци. Ово ће бити нова адреса на којој ће сви заинтересовани за науку наићи на низ бесплатних садржаја у виду радионица, предавања, пројекција, изложби, трибина, уз обучене демонстраторе и интерактиван програм.

naucnikamiongalerija20151102

Истражите више о активностима Центра за промоцију науке.

Истражите више на научнопопуларном ЦПН порталу Елементаријум.

Истражите више о ставовима грађана о промоцији науке.

Остале активности