Peti rođendan CPN-a

Peti rođendan CPN-a

U ponedeljak, 23. novembra 2015, CPN slavi pet godina od osnivanja, uz nove inicijative i brojne planove u oblasti promocije nauke[:]

HOME CPNrs

U ponedeljak, 23. novembra, Centar za promociju nauke obeležava peti rođendan. Osnovan 23. novembra 2010. godine Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, CPN je uprkos finansijskim teškoćama i drugim izazovima, tokom pet godina rada uspeo da okupi građane, naučnu zajednicu, medije, škole, državne institucije i nevladine organizacije oko istog cilja – povećanja naučne pismenosti.

Tim Centra broji svega dvadesetak članova, ali oko sebe okuplja na stotine entuzijasta, volontera i mladih naučnika, promotera nauke i novinara, koji zajednički čine mrežu koja predstavlja razigranu bazu za širenje naučne misli u celoj regiji. Prve naučnopopularne akcije CPN je organizovao u jesen 2011. godine, da bi tokom nekoliko godina rada bio pokrenut čitav niz naučnopopularnih manifestacija u Srbiji i regionu.

Tokom prvih pet godina, najverniji saradnik CPN-a bili su građani koji su masovno podržavali naučnopopularne inicijative. Centar je na peti rođendan ponovo proverio stavove građana o promociji nauke.

Istraživanje koje je tokom novembra 2015. CPN sproveo u saradnji sa agencijom MASMI, pokazalo je da građani Republike Srbije nedvosmisleno žele više nauke u javnosti. Istraživanje je sprovedeno na na uzorku od 500 građana Beograda koji čitaju dnevnu štampu, starijih od 18 godina.

robot-600x399

MANIFESTACIJE ZA GRAĐANE

Svakog meseca Centar u Beogradu organizuje CPN tribine sa uzbudljivim temama na kojima učestvuje veliki broj posetilaca. CPN je posebno aktivan na međunarodnom planu i trenutno realizuje čak trinaest evropskih projekata, neguje i saradnju s medijima, a naučnopopularni portal Elementarijum je postao najčitaniji naučnopopularni veb-portal u regiji.

U najposećenije akcije Centra nesumnjivo spada manifestacija Dani budućnosti: Robotika, nagrađena Nagradom grada Beograda, kad je tokom jeseni 2012. u Beogradu gostovao robot ASIMO, a izložbu robota obišlo više od 150.000 posetilaca. Redovnu prolećnu nacionalnu manifestaciju Maj mesec matematike, organizovanu već četiri puta počev od 2012. godine, ukupno je posetilo oko 400.000 građana. Centar je organizovao na desetine naučnopopularnih izložbi, kako u Beogradu tako i širom zemlje i regiona.

Jedna od najposećenijih je izložba „CERN u Srbiji”, koju je 2012. videlo 120.000 građana, i koja je, povodom šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a, prošle jeseni ponovljena u novom ruhu „CERN u Srbiji 2014”. Brojne naučnopopularne izložbe „Deset otvorenih pitanja nauke“, „Metahauzing“, „Šuma znanja”, ali i brojne druge, privukle su veliku medijsku pažnju, ali i pažnju nekoliko hiljada posetilaca.

CPN je tokom ovih pet godina učestvovao i na stotinama festivala nauke u Srbiji koje su pokrenuli entuzijasti u brojnim gradovima i naseljima. Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke obišao je tridesetak gradova u zemlji, ali i u regiji, posetivši preko 200 škola, a planetarijumske projekcije videlo je više od 50.000 posetilaca.

Najmlađi su imali prilike da dve godine tokom letnjeg raspusta posećuju Dečji naučni kamp u Viminacijumu, a prošle godine je pokrenut i Dečji naučni klub. CPN aktivno doprinosi obeležavanju Dana nauke, raznih jubileja i drugih događaja posvećenih nauci u Srbiji i svetu, a svake godine izlaže izdanja naučne zajednice na Beogradskom sajmu knjiga.

elementi002-600x397

NOVI PODUHVATI

U 2015. godini, Centar je prošao kroz organizacione promene, koje su utrle put novim inicijativama. Najzapaženiji poduhvat u 2015. godini je novopokrenuti časopis Elementi. Sa idejom da budu čvorište i rasadnik naučnog novinarstva u Srbiji i regionu, Elementi okupljaju najpoznatije naučnopopularne autore i naučne novinare iz brojnih domaćih i regionalnih medijskih kuća, ali i najtalentovanije mlade autore.

Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju.

Na svoj put krenuo je ovoga novembra, i to iz Šapca, grada u kome je napravljena čitava nadgradnja za ovu dvospratnu grdosiju ukupne dužine 18,5 metara i širine 8,5 metara. Nakon Šapca, kamion kreće dalje kroz Srbiju.

CPN je u 2015. godini dobio i prostor za novi Naučni klub, s čijom delatnošću počinje kroz nekoliko meseci. Ovo će biti nova adresa na kojoj će svi zainteresovani za nauku naići na niz besplatnih sadržaja u vidu radionica, predavanja, projekcija, izložbi, tribina, uz obučene demonstratore i interaktivan program.

naucnikamiongalerija20151102

Istražite više o aktivnostima Centra za promociju nauke.

Istražite više na naučnopopularnom CPN portalu Elementarijum.

Istražite više o stavovima građana o promociji nauke.

Ostale aktivnosti