Povezivanje industrije i građanstva kroz novi projekat CPN-a

Povezivanje industrije i građanstva kroz novi projekat CPN-a

Prvim radnim sastankom održanim 4. i 5. novembra, putem onlajn Zoom platforme, CPN je zvanično započeo saradnju sa šest industrijskih partnera iz Evrope u okviru novog projekta SocKETs, koji finansira Horizont2020 program Evropske unije

Glavni cilj ovog projekta, na kom će CPN biti angažovan naredne tri godine, predstavlja uspostavljanje dijaloga između predstavnika KETs tehnologija u koje spadaju mikro i nanoelektronika, naotehnologija, industrijska biotehnologija, napredni materijali, fotonika i napredne proizvodne tehnologije, i njenih krajnjih korisnika – civilnog društva.

Saradnja između industrije i društva, koja će se odvijati kroz brojne projektne aktivnosti, trebalo bi da doprinese boljem razumevanju potreba građana sa jedne, i kvalitetnijem uvidu u mogućnosti savremenih tehnologija i industrije, sa druge strane.

Kao rezultat, KETs tehnologije će od civilnog društva dobiti smernice za dalji razvoj uzimajući u obzir potrebe, strepnje, očekivanja i vrednosti društva, dok će predstavnicima civilnog sektora biti predočene mogućnosti i potencijalna rešenje za neke od najvećih društvenih izazova na koje savremene tehnologije mogu da pruže odgovor.

Koordinator projekta je Danish Board of Technology Foundation (DBT) iz Danske, dok ostalih pet partnera čine Danish Technological Institute (DTI) takođe iz Danske, Tecnalia (TEC) iz Španije, Vrije Universiteit (VU) iz Holandije, Italian Association for Industrial Research (Airi) iz Italije, The European Network of Science Centres and Museums (ECSITE) iz Belgije, dok je Centar za promociju nauke zajedno sa Science Centre AHHAA iz Estonije i Centre for Research and Analysis (CRA) iz Belgije, angažovan ispred ECSITE-a u svojstvu pridružene treće strane.

Ostale aktivnosti