Prezentacija LESTO projekta na CUC 2023

Prezentacija LESTO projekta na CUC 2023

Demo-verzija platforme koja se razvija u okviru Erazmus+ projekta LESTO, na kojem je Centar za promociju nauke jedan od partnera, prezentovana je od 26-28. aprila u okviru konferencije CUC 2023.

CARNET-ova konferencija CUC 2023 pod nazivom „Era digitalne zrelosti“ posvećena je obeležavanju završetka projekta e-Škole, čija je realizacija započela 2015. godine. Projekat je svojim celovitim pristupom primeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške omogućio jednake prilike za obrazovanje svih učenika. Osim što je reč „zrelost“ u središtu projekta e-Škole zbog koncepta digitalne zrelosti, njome se naglašava osposobljenost, osnaženost i opredeljenost za dalja delovanja škola u području primene digitalnih tehnologija.

Cilj ove konferencije je da se svi relevantni akteri obrazovno-vaspitnog procesa iz osnovnih i srednjih škola podstaknu da nastave s celoživotnim učenjem, osnažuju svoje kompetencije, primenjuju inovativne prakse u svom radu, učine nastavu pristupačnom i inkluzivnom za sve učenike, uvode inovacije i aktivno koriste tehnologije budućnosti.

LESTO projekat prirodno doprinosi ovim ciljevima s obzirom na to da se u okviru projekta razvija onlajn platforma pomoću koje nastavnici i učenici mogu da sprovode eksperimente na daljinu. U ovom Erazmus+ projektu pored Centra za promociju nauke učestvuju partneri iz Turske, Belgije i Portugala. Jedan od ciljeva projekta je da finalna verzija platforme bude upotrebljiva u okviru obrazovnih sistema širom Evrope. U finalnoj verziji platforme sadržaj će biti dostupan na engleskom, srpskom, portugalskom, francuskom i turskom jeziku.

Učesnici i organizatori konferencija CUC 2023 imali su priliku da se upoznaju sa ranom verzijom platforme kroz jedan primer scenarija učenja o vremenu i alatima pomoću kojih merimo vreme. Platforma pruža interaktivno obrazovno iskustvo kroz različite module u okviru samog procesa učenja, gde je pored tekstualnog sadržaja moguće učestvovati u kratkim kvizovima, interagovati za digitalnim sadržajem i sprovoditi eksperimente uz korak-po-korak objašnjenja u kućnim uslovima. Finalna verzija platforme će pokriti više od deset scenarija učenja za osnovnoškolski uzrast u različitim oblastima prirodnih nauka, pri čemu će učenici ovu platformu moći da koriste kako samostalno tako i uz pratnju nastavnika i/ili roditelja. Uz samu platformu biće obezbeđena uputstva za učenike i za nastavnike koji bi želeli da sudeluju u ovom obrazovnom procesu na daljinu.

Ostale aktivnosti