Архива

Архива изложби


Геометрија око нас

Центaр за промоцију науке, у периоду од 24. августа до 4. септембра 2011. годинe, организовао је отворену радионицy и интерактивну изложбy ”Геометрија око нас”, у Галерији Kоларчевог Народног Универзитета, на Студентском тргу, у Београду. Током радионице посетиоци су учествовали у изради правилних и хипер геометријских тела од разноврсних материјaла и употребних предмета (потискивачи, балони, сламчице, пластичне корпе и сл.) и упознавали се са лепотама геометрије. Израђена геометријска тела и сложене геометријске композиције свакодневно су биле излагане у Галерији КНУ и околним улицама.

Дани открића

Током дванаест дана „научног камповања“,од 12. до 23. септембра 2011 године, око 6000 ученика основних школа учествовало у радионицама које је организовао ЦПН. Више од 6000 ђака учествовало је у научном кампу који је у Задужбини „Илије М. Коларца” у Београду током дванаест дана септембра организовао Центар за промоцију науке. Ђаци су на радионицама из осам научних дисциплина учили о свету изван планете Земље, како се бубе камуфлирају да би избегле опасност, како да изолују сопстевни ДНК и још много тога. Мали истраживачи, после дванаест дана открића, кући су понели занимљива геометријска тела од сламки и комете које су правили на кампу, али и пробуђено интересовање за науку.

Физика уживо

ЦПН и Физички факултет организовали  су 9 новембра 2011. годне конференцију која популаризује физику. Замишљена као низ популарних предавања и експеримената намењених надареним средњошколцима, манифестација Физика уживо на једном месту окупила је ђаке заинтересоване за ову научну дисциплину, као и стручњаке из физике и различитих сродних грана. Говорило се о најактуелнијим темама из физике као што су недавно поново отворено питање максималне брзине кретања честица, затим плазма, ласери, промена климе, нанофизика… Говорило се и о астрофизици и психологији, као и о научном баскингу – уличним перформансима са научном темом. Међу учесницима су били бројни угледни физичари и други научници: проф. др Милорад Кураица, проф. др Петар Аџић, мр Душан Латас, проф. др Владимир Ђурђевић, мр Саша Дмитровић и други.

АРГУС

ЦПН је 2012. године предузео низ корака како би се спасао од уништења овај изузетно вредан брод који је пре десет година добијен као поклон из Немачке Аргус је речни брод лабораторија у власништву Републике Србије. Предвиђен је за истраживања воде и речних екосистема. Као јединствен пловни објекат ове врсте у Србији и региону, брод може да се користи за такозванa маршрутнa мерења и истраживачкe експедицијe на рекама, научна мерења, образовање студената и младих истраживача, као и за научнопопуларне активности. Aргус је због својих карактеристика био изузетно тражен, како за локалне пројекте тако и за међународну сарадњу. Од 2003. године, када је стигао у Србију, овај брод је био ангажован на неколико пројеката, као што су Aqua terra у 2004. години, Маршрутно мерење Саве, Iron gate – Sediments Evaluation и Експедиција „Тиса“ у 2006. години, као и Теренска вежба CMA2 у Будимпешти 2008. године. Свакако највећи истраживачки поход у ком је Аргус последњих година учествовао је The Joint Danube Survey 2 – друго заједничко истраживање реке Дунав обављено током 2007. године.

Дани будућности: Роботика

Више од 150.000 људи обишло је Велику изложбу робота коју су од 24. септембра до 15. октобра организовали ЦПН и Електротехнички факултет.

Под називом „Дани будућности: Роботика“, ова манифестација је  одржана у Београду од 24. септембра до 15. октобра 2012. године. На централној локацији, у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5, посетиоци су могли да виде да више од 25 врста робота из разних крајева света. Највећу пажњу, како медија тако и посетилаца, изазвао је робот АСИМО, чије је наступе у Задужбини „Илије М. Коларца“ видело више од 10.000 узбуђених гледалаца, углавном школске деце. Поред овог робота, у Београду је гостовао и европски робот ECCE, као и 25 других робота који су били изложени пред београдском публиком у Галерији Робне куће „Београд“. Уз роботе, у Београду су током „Дана будућности“ боравили и други угледни гости као што су професор Хироши Ишигуро из Јапана, професор Овен Холанд из Велике Британије и професор Ролф Фајфер из Швајцарске.

ЦЕРН у Србији (2012)

У организацији Центра за промоцију науке и Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом у Београду је отворена интерактивна изложба „ЦЕРН у Србији“. Под покровитељством самог ЦЕРН-а, као и Министарства за просвету, науку и технолошки развој, ова интерактивна изложба представља најновија достигнућа у највећој истраживачкој институцији на свету, затим инструменте, детекторе и технологију Великог сударача хадрона (LHC), акцелератора на коме је доказано постојање Хигсовог бозона, као и друга кључна питања савремене физике. Изложба је отворена у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5. У сарадњи са Институтом за  физику у Београду, у простору за предавања у галерији организована је серија популарних предавања о физици честица, као и три трибине које ће одговорити на питања о границама савремене науке, о томе како ЦЕРН буди машту милона људи и чему у практичном смислу служи ова институција. Поред тога, у сарадњи са Физичким факултетом Универзитета у Београду, за грађане су организоване и популарне демонстрације огледа из физике које изводе студенти и докторанти Физичког факултета, као и научни демонстратори Центра за промоцију науке.

TEDx Београд

Под слоганом Day after, 22. децембра 2012. одржана је трећа TEDx Belgrade конференција на 25. спрату куле Ушће Tри године након што се у Београду окупила група ентузијаста и организовала прву TEDx Belgrade конференцију, дух TED-а је 22. децембра 2012. поново дошао у Србију.  Тако се, на врху највише зграде у Србији, на 25. спрату ТЦ Ушћa, 22. децембра дискутовало о више тема које су покренуле бројну публику. Предавачи су у духу ТED-а представили идеје вредне ширења, подстали публику да боље разуме своје окружење и инспирисали барем један њен део на позитивне промене.

Ја волим Дунав

Десетодневном манифестацијом „Ја волим Дунав“, одржаном од 20. до 30. јуна 2013. године, ЦПН обележио овогодишњи Дан Дунава. Манифестација је организована у сарадњи са Министарством пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, односно са Републичком дирекциjом за воде која већ годинама руководи свим активностима којима наша земља обележава Дан Дунава. Након што је обележио Дан вода 22. марта, ЦПН се у склопу обележавања Године вода придружио организаторима ове манифестације. Манифестација „Ја волим Дунав“ привукла је огромну пажњу малишана, али и других шетача који су пролазећи Кнез Михаиловом улицом посетили павиљон Центра. У самом павиљону су дежурали запослени демонстратори Центра за промоцију науке, али и бројни волонтери, који су пролазницима са научне стране осветлили Дунав и значај воде. Пред самим павиљоном је постављена импресивна изложба фотографија Дунава и његовог приобаља из ваздуха, рад чувеног српског фотографа Драгољуба Замуровића, који је своју изложбу бесплатно уступио грађанима Београда, Србије и Подунавља.

НеМогући дизајн

Центар за промоциjу науке 4. марта 2013. године, у изложбеном простору Галериjе науке и технике САНУ, свечано jе отворио изложбу „НеМогући дизаjн“.  На изложби су од 4. до 21. марта били представљени наjбољи радови са конкурса „НеМогући дизаjн“, коjи jе 2013. године уз подршку Центра за промоциjу науке организовала Лабораториjа „3Д Импулс“ Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву. Изложба „НеМогући дизајн“, чиjи су аутори студенти, млади дизаjнери и инжењери до 30 година, представља обjекте израђене на 3Д штампачу.

Шума знања

Интерактивна изложба „Шума знања“ свечано је отворена 17. децембра 2013 године у изложбеном простору Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици број 5, у Београду. Организатори изложбе били су Центар за промоцију науке и Шумарски факултет Универзитета у Београду, који су у центру престонице реконструисали прави шумски екосистем. Осим богате и разноврсне флоре и фауне, делом из наше земље, делом из далеких крајева света, у „Шуми знања“ могли сте пронаћи и 13 научних идеја које су промениле свет. Ове идеје су се налазиле у шуми, скривене међу дрвећем и животињама, и на симболичан начин приближавале процес открића који је приказан кроз метафору кретања кроз шуму.

ЦЕРН у Србиjи 2014

У уторак, 9. септембра 2014 године, ЦПН и Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом отворили су интерактивну изложбу „ЦЕРН у Србији 2014“. Изложба је трајала од 9. до 19. септембра, у просторијама Научног клуба у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату. Интерактивни програм је подразумевао низ радионица, демонстрација и експеримената из области физике. 

Током изложбе одржана су и научнопопуларна предавања угледних домаћих физичара.

„Заједно са животињама“

Центар за промоцију науке у сарадњи са Факултетом ветеринарске медицине Универзитета у Београду, у Научном клубу ЦПН-а организoвао је изложбу „Заједно са животињама“.  Изложба је свечано отворена у уторак, 3. jуна 2014. године. На изложби су представљени разноврсни модели животиња, а студенти Факултета за ветеринарску медицину током читавог дана вршили су научне демонстрације и експерименте који су били доступни посетиоцима.  За све оне којима не смета да слушају предавања окружени животињама, којих је у Научном клубу било у великом броју, два пута дневно су организована предавања о најинтересантнијим чињеницама из животињског света.

Makers Lab KLIKER

Од понедељка, 24. новембра 2014. године, у центру Београда, на адреси Кнез Михаилова 5, сви посетиоци, без обзира на узраст, имали су прилику да се самостално опробају у изградњи градова, у производњи уврнутих машина и креативних изума, употреби нових материјала, савремених механичких и електричних уређаја. Makers Lab посетиоцима је нудио алате, простор и знања помоћу којих ће идеје оживети. Кликер Makers Lab је место где се креативност и спретност претачу у једноставне, али занимљиве облике. У Кликеру је постојао кутак за сваког. Најмлађи, као и они мање искусни, овде су могли да направе своје прве механичке или електронске склопове, док они искуснији могли самостално да остваре своје замисли у Иновационој лабораторији Центра за промоцију науке.

ЦПН изложба „Пети извештај“

Уз подршку међународног панела за климатске промене (IPCC), Центар за промоцију науке и невладина организација Један степен организовали су научнопопуларну изложбу под називом „Пети извештај“. Изложба је свечано отворена у уторак, 23. децембра 2014. у Галерији науке и технике САНУ. На изложби су представљени последњи резултати научних истраживања о глобалном загревању, стању и пројекцијама будућег понашања климатског система планете Земље. Поред бројних илустративних информација из Петог извештаја IPCC-ија, посетиоци могу да погледају и филмске пројекције о клими, као и визуализације више климатских модела.

Интелигенција биљака

Интелигенција биљака: У циљу приближавања и бољег упознавања света биљака, њихових чула, начина на које живе и реагују на окружење, Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Универзитета у Београду, током 2017 године организовали су манифестацију „Интелигенција биљака“.

Манифестацију је својим предавањем отворито Данијел Шемовиц, биолог, професор Универзитета у Тел Авиву, и аутор научнопопуларног бестселера „Шта биљка зна“, који је превео и објавио Центар за промоцију науке. Централни део манифестације чинила је интерактивна изложба која повлачи паралелу између наших чула и сличних процеса код биљака. Поред изложбе, програм је покривао и и радионице, предавања, трибине и отворену лабораторију.

Мејкерс: Art and Science

Центар за промоцију науке (ЦПН) почео je да иницира, оснажује и пружа подршку различитим art+science активностима још 2014. године, након учешћа у глобалном пројекту Европске мреже дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network). ЦПН је тиме допринео обликовању прве одрживе мреже која окупља и потпомаже сарадњу креативних умова из наизглед супротстављених дисциплина – уметности и науке.

Изложба art+science+makers приказала је серију радова аутора чији приступ одликује жеља за разумевањем живота на микро и макро нивоу, посматрајући га изнутра и споља, стварајући алате и уређаје за његово разумевање. Радови окупљају тимове и појединце који су спремни да иду изван оквира својих дисцилина и укрштају се кроз различите степене сарадњи.

Теме које се кроз ову поставку отварају суочавају нас са свакодневним изазовима и нашим присуством у окружењу које одликује технолошки напредак. Оне дају облик и форму невидљивим аспектима савременог и људског. Аутори изложбе art+science+makers постављају важна питања која су део садашњице и кроз креативну употребу технологије омогућавају нам нове увиде у појаве и феномене чијих смо и ми сами део. 

ПОВЕЗАНО