Мејкерс спејс

Овде настаје магија


О МЕЈКЕРСУ
Мејкерс спејс Научног клуба Београд jе отворена лабораториjа за све креативце коjи траже место за реализацију своjих идеjа. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Меjкерс спејса имаjу на располагању технички материjал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе до готових прототипова.

Ово jе место које ће вам пробудити инспирациjу и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања. У Меjкерс спејсу чланови имаjу отворен приступ свим садржаjима – од библиотеке, преко рачунарске мреже све до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.

У београдском Меjкерс спејсу постоjе одвоjене целине за проjектовање и реализациjу ваших идеjа. Члановима су сви ресурси доступни, а за посебне машине потребна jе обука од стране дежурних стручних лица.

Окосница Меjкерс спејса jе простор отворен у поподневним часовима, где чланови клуба могу да дођу и да раде. Сви садржаjи су доступни уз консултациjу са стручњаком коjи jе дежуран. Материjал за израду jе такође доступан, а чланови су слободни да све додатне ресурсе коjи су им потребни, у договору са нама, донесу и користе.

РАДИОНИЦЕ И КУРСЕВИ

Тренутно Меjкерс спејс броји преко 300 чланова, за које Центар за промоциjу науке организује посебне курсеве из СТЕМ области – наука, технологија, инжењерство, математика (STEM – science, technology, engineering, math). Сви заинтересовани чланови моћи ће да се приjаве према распореду курсева, коjи ће бити истакнут на саjту.

До сада су у Мејкерс спејсу организовани курсеви програмирања за Arduino и Raspberry Pi , намењени почетницима заинтересованим за развој „паметних“ система и пројеката контроле различитих уређаја. Такође, организовани су и курсеви 3Д штампе и моделовања, као и курс електронике, где су чланови Мејкерс спејса могли да науче основе које су им обезбедиле да самостално развијају своје пројекте.

Меjкерс спејс брине и о наjмлађима. У преподневном делу програма Центар за промоциjу науке организуjе школске радионице за предшколце, основце, као и ученике средњих школа. Током jедночасовних програма учесници имају прилику да чуjу и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али и да нешто направе своjим рукама. Приjаве за ове програме су обавезне на распореду активности Меjкерс спејса.

У Мејкерс спејсу је организован и породични дан, када деца свих узраста могу са својим родитељима, старатељима или пријатељима заједно да раде на некој од унапред осмишљених радионица, или могу самостално да осмисле свој пројекат и реализују га уз помоћ демонстратора Центра за промоцију науке. Породични дан у Мејкерсу се одржава сваке суботе од 11 до 17 часова, и отворен је за све чланове Мејкерса и њихове најближе.

За две године рада, Мејкерс спејс Центра за промоцију науке је окупио око 300 чланова који користе наш простор и ресурсе. Одржано је преко 10 курсева и више од 300 школских радионица, за више од 5000 деце из београдских школа и вртића.

ПРОСТОР ЗА ПРОJЕКТОВАЊЕ

обухвата рачунаре и столове за цртање, где ваше идеjе треба да добиjу облик. Рачунари имаjу софтвер за 3Д моделовање, као и основне алате за цртање и све бесплатне онлајн алате.

ПРОСТОР ЗА 3Д ШТАМПУ

обухвата два 3Д скенера и четири 3Д штампача са пратећим материjалом и софтвером.

CNC МАШИНА

може се користити за сечење и цртање. У оквиру овог дела простора постављена jе ласерска машина за гравирање.

ЛАБОРАТОРИJА ЗА ЕЛЕКТРОНИКУ

садржи лемне станице за класично и SMD лемљење, опрему за мерење и испитивање сигнала, као и основне електронске компоненте доступне корисницима. Услужно су на располагању и Arduino и Raspberry Pi сетови.

ПРОСТОР ЗА ОБРАДУ МАТЕРИJАЛА

садржи основне алате за сечење, бушење и обликовање дрвета и метала, нарезивање навоjа и броjне друге потребе.

БИБЛИОТЕКА И ПРОСТОР ЗА ЧИТАЊЕ

опремљени су часописима и књигама који обухватају теме технологиjе, уради сам и научних достигнућа.

ПОВЕЗАНО