Мејкерс спејс

Овде настаје магија


О МЕЈКЕРСУ

Истражите више на страници: mejkers.cpn.rs

У београдском Меjкерс спејсу постоjе одвоjене целине за проjектовање и реализациjу ваших идеjа. Члановима су сви ресурси доступни, а за посебне машине потребна jе обука од стране дежурних стручних лица.

Окосница Меjкерс спејса jе простор отворен у поподневним часовима, где чланови клуба могу да дођу и да раде. Сви садржаjи су доступни уз консултациjу са стручњаком коjи jе дежуран. Материjал за израду jе такође доступан, а чланови су слободни да све додатне ресурсе коjи су им потребни, у договору са нама, донесу и користе.

РАДИОНИЦЕ И КУРСЕВИ

Тренутно Меjкерс спејс броји преко 300 чланова, за које Центар за промоциjу науке организује посебне курсеве из СТЕМ области – наука, технологија, инжењерство, математика (STEM – science, technology, engineering, math). Сви заинтересовани чланови моћи ће да се приjаве према распореду курсева, коjи ће бити истакнут на саjту.

До сада су у Мејкерс спејсу организовани курсеви програмирања за Arduino и Raspberry Pi , намењени почетницима заинтересованим за развој „паметних“ система и пројеката контроле различитих уређаја. Такође, организовани су и курсеви 3Д штампе и моделовања, као и курс електронике, где су чланови Мејкерс спејса могли да науче основе које су им обезбедиле да самостално развијају своје пројекте.

Меjкерс спејс брине и о наjмлађима. У преподневном делу програма Центар за промоциjу науке организуjе школске радионице за предшколце, основце, као и ученике средњих школа. Током jедночасовних програма учесници имају прилику да чуjу и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али и да нешто направе своjим рукама. Приjаве за ове програме су обавезне на распореду активности Меjкерс спејса.

У Мејкерс спејсу је организован и породични дан, када деца свих узраста могу са својим родитељима, старатељима или пријатељима заједно да раде на некој од унапред осмишљених радионица, или могу самостално да осмисле свој пројекат и реализују га уз помоћ демонстратора Центра за промоцију науке. Породични дан у Мејкерсу се одржава сваке суботе од 11 до 17 часова, и отворен је за све чланове Мејкерса и њихове најближе.

За две године рада, Мејкерс спејс Центра за промоцију науке је окупио око 300 чланова који користе наш простор и ресурсе. Одржано је преко 10 курсева и више од 300 школских радионица, за више од 5000 деце из београдских школа и вртића.

ПРОСТОР ЗА ПРОJЕКТОВАЊЕ

обухвата рачунаре и столове за цртање, где ваше идеjе треба да добиjу облик. Рачунари имаjу софтвер за 3Д моделовање, као и основне алате за цртање и све бесплатне онлајн алате.

ПРОСТОР ЗА 3Д ШТАМПУ

обухвата два 3Д скенера и четири 3Д штампача са пратећим материjалом и софтвером.

CNC МАШИНА

може се користити за сечење и цртање. У оквиру овог дела простора постављена jе ласерска машина за гравирање.

ЛАБОРАТОРИJА ЗА ЕЛЕКТРОНИКУ

садржи лемне станице за класично и SMD лемљење, опрему за мерење и испитивање сигнала, као и основне електронске компоненте доступне корисницима. Услужно су на располагању и Arduino и Raspberry Pi сетови.

ПРОСТОР ЗА ОБРАДУ МАТЕРИJАЛА

садржи основне алате за сечење, бушење и обликовање дрвета и метала, нарезивање навоjа и броjне друге потребе.

БИБЛИОТЕКА И ПРОСТОР ЗА ЧИТАЊЕ

опремљени су часописима и књигама који обухватају теме технологиjе, уради сам и научних достигнућа.

ПОВЕЗАНО