ДНК

Дечји научни камп


О КАМПУ

Дечји научни камп (ДНК) годинама уназад окупља децу током распуста на интересантним и активним научнопопуларним програмима. Први ДНК одржан је 2012. године у Виминацијуму, а од тад истражили смо и разне екосистеме у Београду, Шапцу, Смедереву, Кикинди, Свилајнцу и другим местима. ДНК је током година мењао форму, али основна идеја увек остаје иста – то је вишедневни научно-истраживачки и едукативни програм за школарце који им пружа прилику да у инспиративном окружењу, у друштву вршњака сличних интересовања, кроз сарадњу са одраслима развијају своје научне пројекте.

На Дечјем научном кампу могу учествовати углавном деца од другог до шестог разреда основне школе. Камп је организован у циклусима по три, четири или пет дана где деца у периоду од по пет сати бораве на радионицама у отвореном или затвореном простору. Теме кампа су све науке, технологија, уметност, математика и инжењерство.

Истражи више: https://www.cpn.edu.rs/dnk/

Активности су осмишљене тако да се деца у друштву вршњака, у стимулативном окружењу, на занимљив и интерактиван начин упознају са наукама и развијају своју научну писменост. На кампу деца раде тимски, своје идеје и науку развијају кроз развој пројеката и кроз укрштање различитих дисциплина. Они током програма имају велику слободу у осмишљавању својих пројеката и одабиру метода које користе. Важан елемент научног кампа је сарадња са одраслима и вршњацима сличних интересовања.

ДНК је мењао свој облик током година. Кампови су сада организовани тако да деца развијају истраживачке пројекте и конструишу протиотипове који одговарају на питања која их интересују. У процесу рада они дискутују, анализирају, промишљају и доносе одлуке, сарађују, упошљавају своју креативност и негују критичко мишљење. Такође, имају и времена за одмор, ужину, игре и рекреацију, а последњи дан спремају научну изложбу или конференцију за своје родитеље и пријатеље, где тимски представљају свој рад.

ПОВЕЗАНО