DNK

Dečji naučni kamp


O KAMPU

Dečji naučni kamp (DNK) godinama unazad okuplja decu tokom raspusta na interesantnim i aktivnim naučnopopularnim programima. Prvi DNK održan je 2012. godine u Viminacijumu, a od tad istražili smo i razne ekosisteme u Beogradu, Šapcu, Smederevu, Kikindi, Svilajncu i drugim mestima. DNK je tokom godina menjao formu, ali osnovna ideja uvek ostaje ista – to je višednevni naučno-istraživački i edukativni program za školarce koji im pruža priliku da u inspirativnom okruženju, u društvu vršnjaka sličnih interesovanja, kroz saradnju sa odraslima razvijaju svoje naučne projekte.

Na Dečjem naučnom kampu mogu učestvovati uglavnom deca od drugog do šestog razreda osnovne škole. Kamp je organizovan u ciklusima po tri, četiri ili pet dana gde deca u periodu od po pet sati borave na radionicama u otvorenom ili zatvorenom prostoru. Teme kampa su sve nauke, tehnologija, umetnost, matematika i inženjerstvo.

Istraži više: https://www.cpn.edu.rs/dnk/

Aktivnosti su osmišljene tako da se deca u društvu vršnjaka, u stimulativnom okruženju, na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa naukama i razvijaju svoju naučnu pismenost. Na kampu deca rade timski, svoje ideje i nauku razvijaju kroz razvoj projekata i kroz ukrštanje različitih disciplina. Oni tokom programa imaju veliku slobodu u osmišljavanju svojih projekata i odabiru metoda koje koriste. Važan element naučnog kampa je saradnja sa odraslima i vršnjacima sličnih interesovanja.

DNK je menjao svoj oblik tokom godina. Kampovi su sada organizovani tako da deca razvijaju istraživačke projekte i konstruišu protiotipove koji odgovaraju na pitanja koja ih interesuju. U procesu rada oni diskutuju, analiziraju, promišljaju i donose odluke, sarađuju, upošljavaju svoju kreativnost i neguju kritičko mišljenje. Takođe, imaju i vremena za odmor, užinu, igre i rekreaciju, a poslednji dan spremaju naučnu izložbu ili konferenciju za svoje roditelje i prijatelje, gde timski predstavljaju svoj rad.

POVEZANO