Mejkers spejs

Ovde nastaje magija


O MEJKERSU

Istražite više na stranici: mejkers.cpn.rs

U beogradskom Mejkers spejsu postoje odvojene celine za projektovanje i realizaciju vaših ideja. Članovima su svi resursi dostupni, a za posebne mašine potrebna je obuka od strane dežurnih stručnih lica.

Okosnica Mejkers spejsa je prostor otvoren u popodnevnim časovima, gde članovi kluba mogu da dođu i da rade. Svi sadržaji su dostupni uz konsultaciju sa stručnjakom koji je dežuran. Materijal za izradu je takođe dostupan, a članovi su slobodni da sve dodatne resurse koji su im potrebni, u dogovoru sa nama, donesu i koriste.

RADIONICE I KURSEVI

Trenutno Mejkers spejs broji preko 300 članova, za koje Centar za promociju nauke organizuje posebne kurseve iz STEM oblasti – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika (STEM – science, technology, engineering, math). Svi zainteresovani članovi moći će da se prijave prema rasporedu kurseva, koji će biti istaknut na sajtu.

Do sada su u Mejkers spejsu organizovani kursevi programiranja za Arduino i Raspberry Pi , namenjeni početnicima zainteresovanim za razvoj „pametnih“ sistema i projekata kontrole različitih uređaja. Takođe, organizovani su i kursevi 3D štampe i modelovanja, kao i kurs elektronike, gde su članovi Mejkers spejsa mogli da nauče osnove koje su im obezbedile da samostalno razvijaju svoje projekte.

Mejkers spejs brine i o najmlađima. U prepodnevnom delu programa Centar za promociju nauke organizuje školske radionice za predškolce, osnovce, kao i učenike srednjih škola. Tokom jednočasovnih programa učesnici imaju priliku da čuju i nauče o interesantnim temama iz STEM oblasti, ali i da nešto naprave svojim rukama. Prijave za ove programe su obavezne na rasporedu aktivnosti Mejkers spejsa.

U Mejkers spejsu je organizovan i porodični dan, kada deca svih uzrasta mogu sa svojim roditeljima, starateljima ili prijateljima zajedno da rade na nekoj od unapred osmišljenih radionica, ili mogu samostalno da osmisle svoj projekat i realizuju ga uz pomoć demonstratora Centra za promociju nauke. Porodični dan u Mejkersu se održava svake subote od 11 do 17 časova, i otvoren je za sve članove Mejkersa i njihove najbliže.

Za dve godine rada, Mejkers spejs Centra za promociju nauke je okupio oko 300 članova koji koriste naš prostor i resurse. Održano je preko 10 kurseva i više od 300 školskih radionica, za više od 5000 dece iz beogradskih škola i vrtića.

PROSTOR ZA PROJEKTOVANJE

obuhvata računare i stolove za crtanje, gde vaše ideje treba da dobiju oblik. Računari imaju softver za 3D modelovanje, kao i osnovne alate za crtanje i sve besplatne onlajn alate.

PROSTOR ZA 3D ŠTAMPU

obuhvata dva 3D skenera i četiri 3D štampača sa pratećim materijalom i softverom.

CNC MAŠINA

može se koristiti za sečenje i crtanje. U okviru ovog dela prostora postavljena je laserska mašina za graviranje.

LABORATORIJA ZA ELEKTRONIKU

sadrži lemne stanice za klasično i SMD lemljenje, opremu za merenje i ispitivanje signala, kao i osnovne elektronske komponente dostupne korisnicima. Uslužno su na raspolaganju i Arduino i Raspberry Pi setovi.

PROSTOR ZA OBRADU MATERIJALA

sadrži osnovne alate za sečenje, bušenje i oblikovanje drveta i metala, narezivanje navoja i brojne druge potrebe.

BIBLIOTEKA I PROSTOR ZA ČITANJE

opremljeni su časopisima i knjigama koji obuhvataju teme tehnologije, uradi sam i naučnih dostignuća.

POVEZANO