Radionice

Interaktivni sadržaji


Poseban deo programa, koji Centar za promociju nauke održava i neguje još od samog početka, jesu interaktivne školske radionice. Ove radionice organizuju se svakog meseca u prostorijama Naučnog kluba i Mejkers spejsa, za učenike osnovnih i srednjih škola, a od 2017. godine organizovane su jednom nedeljno i posebne radionice za predškolce.

Tokom radionica, voditelj učesnike uvodi u naučnopopularnu temu dana, a učesnici imaju priliku da, uz njegovo ili njeno vođstvo, sami iprobaju tehnologiju koja im je na raspolaganju, naprave eksperimente, ili iskoriste stečena znanja i naprave nešto svojim rukama. Ovakav vid rada pruža deci priliku za saradnju, razmišljanje i pronalaženje novih, kreativnih rešenja. Ovaj pristup olakšava deci učenje i razumevanje raznih naučnih oblasti, pojednostavljuje pristup naučnim temama i razbija predrasude o „teškim“ naukama.

Istražite više na stranici: cpn.rs/radionice

Prijavljivanje za radionice vrše nastavnici po mesečnom rasporedu, a učešće je potpuno besplatno. Naučni komunikatori Centra za promociju nauke tokom godine održe preko 180 školskih i predškolskih radionica, kroz koje u proseku prođe više od 3000 dece iz Beograda i drugih gradova. Od početka rada Naučnog kluba Beograd održali smo oko 600 školskih radionica, kroz koje je prošlo približno 15.000 dece.

Pored toga, program naših radionica dostupan je svim saradnicima u naučnim klubovima u našoj zemlji, u kojima se redovno održava ovakav program. Radionice se održavaju i u okviru velikih manifestacija. Najmasovnija je svakako Maj mesec matematike, kada se godišnje, tokom programa u trajanju od mesec dana, održi između 30 i 50 radionica.

POVEZANO