Манифестације

М3, art+science+makers, Интелигенција биљака


М3

Од свог настанка Центар за промоцију науке сваке године организује најмање две велике научнопопуларне манифестације. Циљ ових великих пројеката јесте да научне теме и области представе што сликовитије и једноставније што већем броју људи. Стога манифестације покривају велики број формата – изложбе, предавања, трибине, радионице, научне представе, перформансе, конференције, мастеркласове. Од 2012. године, сваког маја обележава се Мај месец математике. Зашто? Зато што је Србија једна од осам земаља у свету чији се ђаци плаше математике, а да ни одраслима математика није милија, показује истраживање које је Центар за промоцију науке спровео 2012. Можемо, међутим, да значајно утичемо на представу о овој науци, да покажемо чему служи и које изазове пружа.

Истражите више на страници: m3.rs

Математика и свакодневица

Уз велики труд врхунских математичара доказујемо да приближити математичке идеје широј публици јесте тешко, али је ипак могуће. Током маја месеца, као и било ког другог, од великог праска до данас, математика броји без прекида. Она је свуда – у космичким дубинама, у компјутерским процесорима, у прашумама и океанима, у пекари, на дечјем игралишту. Математика прожима свакодневицу. У Србију поводом ове манифестације долази више угледних математичара из Европе. Но, срж програма чини више гостујућих математичких изложби, али и бројни интерактивни математички експонати који су развијени у Србији. Свакога дана, у више простора, организују се радионице за све заинтересоване посетиоце, као и радионице које су прилагођене ђацима, затим такмичења, квизови, као и популарна предавања и дебате.

art+science+makers

Центар за промоцију науке почео je да иницира, оснажује и пружа подршку различитим art+science активностима још 2014. године, након учешћа у глобалном пројекту Европске мреже дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network). ЦПН је тиме допринео обликовању прве одрживе мреже која окупља и потпомаже сарадњу креативних умова из наизглед супротстављених дисциплина – уметности и науке. Изложба art+science+makers приказала је серију радова аутора чији приступ одликује жеља за разумевањем живота на микро и макро нивоу, посматрајући га изнутра и споља, стварајући алате и уређаје за његово разумевање.

Истражите више на страници: www.artandscience.rs

Креативна употреба технологија

Радови окупљају тимове и појединце који су спремни да иду изван оквира својих дисцилина и укрштају се кроз различите степене сарадњи.
Теме које се кроз ову поставку отварају суочавају нас са свакодневним изазовима и нашим присуством у окружењу које одликује технолошки напредак. Оне дају облик и форму невидљивим аспектима савременог и људског. Аутори изложбе art+science+makers постављају важна питања која су део садашњице и кроз креативну употребу технологије омогућавају нам нове увиде у појаве и феномене чијих смо и ми сами део.

Интелигенција биљака

У циљу приближавања и бољег упознавања света биљака, њихових чула, начина на које живе и реагују на окружење, Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Универзитета у Београду, током 2017. године организовали су манифестацију Интелигенција биљака. Манифестацију је својим предавањем отворито Данијел Шемовиц, биолог, професор Универзитета у Тел Авиву, и аутор научнопопуларног бестселера Шта биљка зна, који је објавио Центар за промоцију науке. Централни део манифестације чинила је интерактивна изложба која повлачи паралелу између наших чула и сличних процеса код биљака. Поред изложбе, програм је покривао и радионице, предавања, трибине и отворену лабораторију.

Истражите више на страници: www.cpn.edu.rs/inteligencija-biljaka

ПОВЕЗАНО