Први радни састанак пројекта COOLSCHOOLS

Први радни састанак пројекта COOLSCHOOLS

Центар за промоцију науке је учествовао на првом радном састанку пројекта COOLSCHOOLS који је, у организацији Отвореног универзитета Каталоније, одржан 10. јуна 2022. у Центру ”Сан По Модерниста” у Барселони

Пројекат подржан кроз ЕУ програм JPI Urban Europe посвећен је условима, моделима и аспектима прилагођавања школа и непосредног окружења на измењене климатске услове, у оквиру актуелне и свеприсутне глобалне иницијативе Green Schoolyards. У пројекту којим руководи Отворени универзитет Каталоније из Барселоне, учествује десетак партнерских организација из Француске, Белгије, Холандије и Шпаније, укључујући и представнике јавних институција четири града који развијају пилот студије – Париза, Брисела, Ротердама и Барселоне.

Учесници састанка у Барселони су били у прилици и да обиђу две школе које су прошле кроз својеврсну урбану трансформацију како би своје отворене и затворене просторе прилагодиле значајно измењеним природним условима какви тренутно владају у овоме граду, али и онима за које се предвиђа да ће наступити у годинама које долазе.

С обзиром да програм JPI Urban Europe формално подржава учешће организација из земаља чланица Европске Уније, Центар за промоцију науке има статус придруженог партнера. Основна улога Центра је стога у представљању локалних искустава и сродних активности, и активној дисеминацији пројектног приступа, методологије и резултата. Током три године трајања пројекта, Центар ће имати улогу и да локалним доносиоцима одлука и другим кључним актерима у домену образовања представи конкретне моделе озелењавања школских дворишта.

Више о пројекту COOLSCHOOLS можете видети на линку.

Остале активности